Задава се служебен кабинет. Ще го редят Радев и Борисов

19 Март 2024 | 13:21
0 коментара
Политика
България
Задава се служебен кабинет. Ще го редят Радев и Борисов

Задава се служебен кабинет, който ще бъде нареден от президента Румен Радев и Бойко Борисов, като лидер на най-голямата политическа сила.

Така изглежда ще се развият политическите събития, след като преговорите за правителство между ГЕРБ - СДС и ПП - ДБ удариха на камък.

 

След промените в Конституцията президентът не определя сам кой да оглави служебното правителство, а има право на избор измежду няколко, строго фиксирани в основния закон кандидатури.

Това са председателят на Народното събрание, управителят или подуправителят на Българската народна банка, председателят или заместник-председателят на Сметната палата и омбудсманът или негов заместник.

Повечето от тези позиции в момента се заемат от хора или от ГЕРБ - като председателя на парламента Росен Желязков, председателя на Сметната палата Димитър Главчев, или назначени при управлението на ГЕРБ като шефът на БНБ Димитър Радев. Според запознати най-вероятно е изборът на Радев за служебен премиер да падне върху Росен Желязков, защото така би имало най-малко сътресения в държавата. По този повод неотдавна Радев заяви, че ще действа "по домова книга", а там Желязков е пръв в списъка. Шефът на БНБ, например, е зает с подготовката за еврото, пък е и далеч от политиката.

 

Самото правителство се констриура по предложение на служебния премиер, а не на президента както беше досега. 

 

Според последните промени в Конституцията парламентът не се разпуска до избора на нов, а чак след конституирането на следващия.

 

Новите избори трябва да се проведат в думесечен срок след назначаването на служебното правителство.

 

За да има вот 2 в 1 - за парламентарни и европейски избори, указът на Радев трябва да бъде издаден не по-рано от 9 април. Това само на пръв поглед е пречка, тъй като парламентарната "въртележка" с връчването на мандатите трябва да се извърви, а Радев не е обвързан със срок, в който да даде втория мандат.

 

Конституцията предвижда първият и вторият мандат на получат първите две политически сили в парламента. Третият е по избор на президента.

 

Към този момент лидерите и на ГЕРБ-СДС и на ПП-ДБ заявиха, че ако не се състави правителство с първия мандат,  втори опит няма да има и отиваме на избори.Епицентър.бг

Добавете Вашия коментар

TOP