Задава се геомагнитна буря. Ето кога

08 Февруари 2024 | 09:46
0 коментара
Любопитно
Благоевград
Задава се геомагнитна буря. Ето кога

Астрономите съобщават за очаквана геомагнитна буря, която ще ни връхлети между 10-11 февруари. Според данните от Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA), тя ще е от клас G1-G2. 

Нека да припомним, че магнитните бури са разделени на пет категории - G1 "слаб", G2 "среден", G3 "силен", G4 "много силен" и G5 "изключително силен".

На 6 февруари в 07:35 мин българско време астрономи от Института по приложна геофизика на НАСА са регистрирали двойно изригване на Слънцето от клас М4.8 (R1), като причината за изригването е от слънчевото петно - AR3575. Към този момент слънчевото петно вече не е обърнато към нашата планета и вероятността от въздействие намалява.

(Интензивността на рентгеновото излъчване от слънчевите изригвания се обозначава с латинските букви A, B, C, M, X, като с X обозначават най-мощните изригвания.) 

Изригването беше придружено от радиоизбухване от спектрален тип II и изхвърляне на коронарна маса със скорост от 500km/s.Почти 8-9 минути след изригването радиацията от изригването йонизира горната част на земната атмосфера, причинявайки късовълново радиозатъмнение над Азия и Австралия, пише meteobalkans.

Какво може да ни причини магнитната буря?
Обикновено смущенията, породени от нея, влияят неблагоприятно на възрастните и на хората със слаб имунитет. Тези, които са чувствителни към явленията, могат да почувстват отпадналост, главоболие, неразположение, колебание в кръвното налягане и слаба концентрация.

Какво представлява геомагнитната буря?
Геомагнитните бури представляват големи и резки смущения в стойностите на Земното магнитно поле, причинени от взаимодействието му със слънчевия вятър. Когато се наблюдава изригване от някоя от активните области на Слънцето, в междупланетното пространство се отделя поток от плазма, който се изстрелва със скорост между 600 и 900 км. /сек. Обикновено около два дни са необходими на този поток да достигне Земята. Заредени частици успяват да проникнат през полярните области и да предизвикат образуването на мощни токови системи около екватора и полярните кръгове.

Как да се предпазим?
При геомагнитни бури лекарите съветват да се спазва режим на хранене с плодове и зеленчуци, без животински мазнини. Доста помага и пиенето на повече вода. Прекарайте няколко часа навън, но и не прекалявайте с разходките.

Не е препоръчителна консумацията на тежка храна, както и продължително застояване в затворени помещения без чист въздух.

Добавете Вашия коментар

TOP