Забраняват чадъри и шезлонги на плажове в Гърция

20 Април 2024 | 10:17
0 коментара
Общество
България
Забраняват чадъри и шезлонги на плажове в Гърция

Гърция обяви 198 плажа в цялата страна за напълно защитени в крайбрежните зони, където не е разрешено използването на чадъри и шезлонги.

В районите на полуостров Халкидики и Кавала, където плажуват голяма част от българските туристи, няма плажна зона, която да попада в този план.

Тези 198 плажа са част от мрежата Натура 2000, т.е, зони с високо екологично значение.

Съгласно министерското решение се забранява отдаването им на концесии и съответно поставянето на чадъри, шезлонги и други с цел туризъм.

На тези плажове се забранява ползване на морския бряг и плажа, както и всякакви други действия, които могат да застрашат тяхната морфология и цялост по отношение на екологичните им функции.

Забранява се паркиране на превозни средства, организиране на събития с участието на повече от десет души, музика, поставяне на преносими столове с маси, чадъри, шезлонги и др, както и къпане или отдих на плажуващи.

Министърът на икономиката и финансите Костис Хадзидакис заяви, че основна цел на въведената регулация е съчетаването на защитата на околната среда с разумното развитие.

Той обясни, че режимът на защита на „недокоснатите плажове“ ще бъде в сила до приемането на специалните планове за управление на районите от „Натура 2000“.

От първоначалния план за 1000 плажа, за който тогавашното ръководство на Министерството на околната среда и енергетиката обмисляше да защити в първата фаза, броят на плажовете, които окончателно влизат в плана, става 198.

Добавете Вашия коментар

TOP