За първи път в България -пейка за споделяне в Югозапада

25 Юли 2023 | 11:56
0 коментара
Общество
Кюстендил
За първи път в България -пейка за споделяне в Югозапада
Дупница вече има своето "Място за споделяне“, информира "Фокус“. Така се нарича акцията, насърчаваща спонтанното споделяне, инициирана от сдружение "Близо до теб“.

В центъра на Дупница – зад фонтаните на площад "Свобода“, със специална табела е маркирана пейка, на която всеки, който желае да сподели нещо, да се разтовари от напрежението или просто да поговори с някого, може да го направи.

Надписът на пейката гласи: "Искате да поговорите? Седнете тук и някой ще се отзове“. Идеята е заимствана от английския град Лестър, където е организирана от общината. Оказва се изключително успешен експеримент за общуване между хората и започва да се разпространява в много градове в Европа и САЩ. В България Дупница е първият град, в който се реализира опитът хората да бъдат улеснени да споделят помежду си непринудено и без притеснения.

"Всички имаме трудни моменти. Имаме тревоги, съмнения и проблеми. Според психолозите, споделянето е начин за лечение. Най-вече с непознат, от когото не се срамуваш, защото не те познава. Дупница вече има своето място за споделяне - зад фонтаните на площада, най-близката пейка до пешеходната алея. Вярваме, че тук, в прекрасния ни център, ще сядат заедно споделящи и изслушващи, ще си говорят без притеснения, ще си дават съвети, ще се смеят или плачат заедно. Защото споделянето всъщност е най-добрата терапия за болни души! Ако видите някой, седнал на тази пейка, приближете се и го попитайте "Как си?". Понякога е достатъчно.“, казват доброволците от сдружение "Близо до теб“.

Венцеслав ИЛЧЕВ

Добавете Вашия коментар

TOP