За първи път от над 20 г.! На пазара в Благоевград няма да се продава грозде за вино

18 Август 2021 | 14:11
0 коментара
Общество

За първи път от над 20 г. на пазара в Благоевград няма да се продава грозде за вино тази година. Това стана ясно вчера сутринта, след като шефът на общинската фирма „Пазари“ ЕООД Юрий Воев отказал на търговците договори, въпреки постигнатата предишния ден принципна договореност как да се осъществи търговията в условията на пандемия.

„Оказа се, че начинът на продажба на грозде е тип борсов, на едро, и не отговаря на разрешението, което имаме от Агенцията по храните за търговия на дребно“, бе обяснението, което Воев даде за отказа му тази година да осигури място в района на кооперативния пазар на търговците и купувачите на грозде. На въпрос как миналата година пандемичните условия не попречиха на тази търговия, а сега се оказват непреодолим проблем, той отговори със засиления натиск от Агенцията по храните. „Не съм отказал договори, предложих да им обособим маси на пазара, на които да продават гроздето, но те не приеха, защото искат да мелят. Казах им, че това няма как да стане“, разказа как е протекла сутрешната им среща Юрий Воев.

„Превантивно имаме много обаждания в агенцията срещу предстоящата продажба на открито на грозде на едро заради осите, не знам и къде досега са мили машините и бидоните, но наистина така не може да продължава и Воев много добре го знае, защото многократно сме го предупреждавали с протоколи“, заяви за „Струма“ д-р Калина Милушева, шеф на отдела по контрол на храните към Областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград. Тя допълни, че е разговаряла с търговците по телефона и очаква днес, когато изтича отпуската й, да се срещнат в агенцията и да намерят решение на казуса. „Той касае страшно много хора и съм сигурна, че ще се намери вариант, трябва да има само помещение с вода и канализация,в което да са машините за смилане“, каза д-р Милушева.

„Всеки ще се спасява поединично“, коментираха вчера нерешения проблем търговците на грозде, като обясниха, че поотделно си търсят частни терени, които да са удобни за клиентите, и със сигурност тази година купувачите ще трябва да обикалят по целия град, за да ги открият защото гроздето няма да се търгува на едно място. Според тях причината за създадения проблем са живеещите в новата кооперация на пазара, от които идват жалбите и заради които нищо чудно да се наложи да се премести цялото тържище.

Животинският пазар и моста край Покровнишко шосе са били сред обсъжданите нови терени за търговия на грозде, научи „Струма“, но дали отговарят на изискването да има помещение с канализация са смилане на гроздето не е ясно.

Добавете Вашия коментар

TOP