За първи път българка застава начело на Банката за развитие на Съвета на Европа

12 Декември 2020 | 07:39
0 коментара
Общество

За първи път български представител става председател на Управителния съвет на Банката за развитие на Съвета на Европа. Това е заместник-министърът на финансите Маринела Петрова.

Мандатът й е тригодишен и започва от 18 декември, съобщава NOVA.

Банката за развитие на Съвета на Европа (БРСЕ) е най-старата международна финансова институция в Европа, основана като Фонд за социално развитие към Съвета на Европа. Създадена е с подписването на 16 април 1956 г. на Частично споразумение между страните-членки на Съвета на Европа (СЕ) и е преобразувана в банка на 1 ноември 1999 г. БРСЕ е основана като Банка с изключителна социална насоченост, чиято главна цел е решаването на социалните въпроси на населението, създаването и запазването на работни места, подобряването на условията на живот в селските и слабо развитите региони.

БРСЕ оперира в рамките на СЕ и подкрепя приоритетите му за социално сближаване на хората, насърчаване на правовата държава и зачитане на човешките права. Банката основава дейността си на собствения си капитал и резерви и не получава помощ или субсидия от своите държави-членки. В последните години дейността на БРСЕ е фокусирана в три основни сектора – устойчив и приобщаващ растеж, интегриране на бежанци, разселени лица и мигранти и разработване на мерки за адаптиране и смекчаване на последиците от климатичните промени.

Република България е страна членка на БРСЕ от 28 май 1994 г., като към настоящия момент в Банката членуват 41 от 47-те държави членки на СЕ. Размерът на записания капитал на Република България е 1,141% от капитала на Банката.

Добавете Вашия коментар

TOP