За пример! Събраха 62 100 лв. за децата сираци в Сатовча

28 Декември 2018 | 15:24
0 коментара
Култура

Няма граници за човешката добрина и съпричастност!

Това доказаха за поредна година хората в община Сатовча, които участваха в организираната от общината девета благотворителна кампания за набиране на средства за децата сираци и децата с трайни увреждания до 16-годишна възраст.

Доказаха и друго – че не е важно да живееш в голяма община, а да носиш голямо и добро сърце. Събраната сума е рекордна - 62 100 лева. Най-високата сума до момента бе тази от миналата година – 54 500 лева.

По традиция с парите ще бъдат подпомогнати децата сираци, които са 37, и децата с трайни увреждания, които са 60. Приоритет са децата сираци, които през 2019 г. ще бъдат абитуриенти. Те ще получат по 750 лева, а другите средства ще се разпределят поравно между останалите деца.

За девети път жителите на община Сатовча, както и благодетели от страната показаха своята съпричастност към кампанията. За пореден път  те показаха, че доброто съществува, че доброто е във всеки един от нас, че светът има нужда от добри дела. Съпричастност показаха и много местни бизнесмени, бизнесмени от района и страната,  общински съветници, кметове, служители и общественост, които се отзоваха на призива за финансово подпомагане и се включиха активно в кампанията.

Поздравления и признателност заслужават и учениците в общината. Младежите от училището в село Вълкосел събраха 1311 лева. Те предоставиха  и макет на старинна къща и пет картини от акварел, които бяха включени в импровизирания търг, провеждащ се в заключителната вечер на традиционния бал. Училището в Сатовча проведе благотворителен базар и предостави за кампанията сумата от 1193 лева. Учениците от училището в Кочан всяка година полагат усилия и събират средства. Тази година сумата от тях е 1185 лева. Училището в Плетена, което е сравнително малко училище, чрез провеждане на благотворителен базар събра средства в размер на 816 лева, които внесоха по сметката на кампанията. От всички детски градини и училища от общината предоставиха различни видове предмети и артикули, ръчна изработка, които се разпродаваха в заключителната вечер и на импровизирания търг.

Местни самоуки майстори предоставиха за разпродажба на търга свои произведения от дърворезба, картини от пясък, картини от камък, дървени макети на старинни къщи. Цветан Кавраков от Сатовча за пореден път дари своя картина от пясък. Зайра Ибишева от Сатовча дари за кампанията картина от пясък, изработена от Цветан Кавраков. Али Скиндеров отново подари своя картина от маслени бои. За втора година младежът Денис Влайков от село Сатовча дари своя картина, изработена от пясък. Д-р Петър Фелибиев от Гоце Делчев дари за кампанията красива картина от камък.

Всяка година за кампанията Ахмед Избищанлиев от с. Годешево дарява  свое произведение от дърворезба. За благотворителната кампания за поредна година Камен Хаджиев – родом от село Жижево и настоящ футболист на „Берое“ и националния отбор, подари фланелка със свой автограф и юбилейна футболна топка „100 години Берое” с автографи на целия отбор. Любо Кумбаров от село Кочан предостави за кампанията книгата на Христо Стоичков и книгата на Димитър Бербатов с автографи.

Макети на къщи предоставиха ученици от ОУ-Плетена и СУ-Сатовча. Асан Башчобанов от село Вълкосел дари за кампанията изключително красив макет на старинна къща, който бе оценен най-високо по време на търга. Благодетели на кампанията участваха  в импровизираният търг на артикулите, изработени и предоставени като дарение за каузата. За поредна година като най-голям дарител-благодетел в благотворителната кампания беше местната фирма  „Мелиса 88“-село Слащен, която чрез участие в търга закупи предмети на стойност 7000 лева.

Присъствието на толкова много благодетели на заключителната вечер и подкрепата, която оказват на децата на община Сатовча, са безценни и достойни за уважение.

„Това ни прави все по-уверени в инициативата да организираме благотворителни кампании и все по-уверени да очакваме подкрепа. Нека доброто остане в нас, нека бъдем още по-добри, по-сплотени и с повече вяра помежду си. Радостта в очите на тези деца, които ще получат подпомагане, си струва. Радостта на тези 97 семейства, имащи нужда от помощ, стопля сърцата ни и ни прави щастливи, че сме част от доброто. Заедно можем всичко. Нека им вдъхнем надежда и вяра в доброто. Нека да им покажем, че утрешния ден може да бъде по-хубав и по-добър”, коментира общинският кмет д-р Арбен Мименов.

Добавете Вашия коментар

TOP