За пример: 18-г. благоевградчанин намери и върна голяма сума пари на възрастна жена

08 Август 2022 | 10:17
0 коментара
Общество
За пример: 18-г. благоевградчанин намери и върна голяма сума пари на възрастна жена

18-годишният благоевградчанин Кристиян Вакадинов намери и върна голяма сума пари на възрастна жена. За случката разказа Маргарита Костадинова, която, развълнувана от постъпката на младежа, се свърза с редакцията на вестник „Струма“, за да популяризира добрия пример.

Завчера към 15.00 часа Маргарита влязла в плод-зеленчука на ул. „Трети март“ № 24, където била обслужена от Кристиян, който помагал на майка си в магазина.

„Тъй като живея сама, си взех само една глава кромид за 23 стотинки, като се извиних за това на младежа. Той обаче беше много културен и вежлив. Разбирате ли, ако беше някой друг, можеше изобщо да не се занимава с такава дребна покупка? Просто съм впечатлена от поведението, отношението и възпитанието на това момче”, сподели Маргарита.

След посещението си в магазина жената, която по професия е финансист, а последните двадесет години преди да се пенсионира е работила като одитор, се прибира вкъщи и към 18.00 часа получава обаждане от своя позната. Оказва се, че без да подозира, е забравила портмонето си в магазина, а Кристиян я издирвал чрез социалните мрежи.

„В портмонето имах голяма сума пари – 600 лв., които малко преди това бях изтеглила. Там ми бяха и всички документи, две дебитни карти… Аз даже не бях разбрала, че съм си забравила портмонето, което може би е и за добро, иначе щях много да се притесня. Знаете, за обикновените хора като нас и 5, и 10 лв. са много, а камо ли толкова пари“, каза М. Костадинова. Тя държеше да подчертае и че по времето, когато е пазарувала в плод-зеленчука, е нямало други клиенти, затова и изрази мнение, че Кристиян спокойно е можел да вземе портмонето, без никой да разбере и да го обвини в каквото и да е. Въпреки това младежът е постъпил изключително благородно, достойно и лично се заел да издирва собственика.

„Постоянно четем и сме свидетели на негативни новини, като например как влизат и ограбват възрастни хора по домовете им. Затова искам да дам гласност на случилото се. Да стане достояние на обществото, че се случват и хубави неща, и искрено, от цялото си сърце, да благодаря на Кристиян. Смятам, че ако бъдем по-позитивни, имаме по-голям шанс да вървим напред“, заключи възрастната жена.

Репортер на „Струма“ отиде до магазина, където беше майката на Кристиян – Нери, която вчера бе и рожденичка. Тя разказа, че след като намерил портмонето, Кристиян веднага й се обадил и даже не искал да го отвори и да провери какво има вътре.

„Не знаем колко пари е имало, тъй като не сме ги броили. Отворихме портмонето в присъствието на трети човек – клиент. Видяхме карта за пътуване, документ за самоличност и се заехме да издирваме собственика, а Кристиян през цялото време се притесняваше как ли се чувства жената и казваше: „Мамо, представяш ли си това да се случи на баба?“, сподели майката на младежа.

Двамата организират истинска акция. Кристиян пуска информацията във Фейсбук, а майка му отива на адреса, посочен в личната карта, пита съседите и научава къде точно живее Маргарита. Така благодарение на честността и доблестта на майка и син портмонето е върнато на собственика, и то само няколко часа след като е било забравено.

Говорейки за случилото се, Нери изтъкна, че не се нуждаят от популярност и че за тях са достатъчни думите на благодарност, получени от отсрещната страна. Оказа се обаче, че това не е първият случай на забравена и върната вещ в магазина им. Наскоро собственичката намерила до касетките с домати друго портмоне, също с голяма сума пари. До кантара пък открили скъп айфон за 3000 лв.

„И през ум не ни е минавало да вземем нещо, независимо дали са 5 лв. или 5000 лв.“, категорични са майка и син. По отношение на възпитанието на децата и младежите Нери, която 18 години е работила като психолог, бе категорична, че най-важно е родителите да бъдат приятели с децата си, какъвто подход прилага самата тя.

„Кристиян всичко ми споделя, наистина сме приятели. Той е едно страхотно дете. Нямате представа какви изненади ми прави. Тази вечер например ни чакаше до един часа след полунощ, когато се върнахме от борсата, за да ми честити рождения ден“, разказа развълнувана майката, която има всички основания да се гордее със сина си.

Самият Кристиян завърши тази година музикалната паралелка на Националната хуманитарна гимназия в Благоевград и вече е първокурсник във Факултета по изкуствата на Югозападния университет. Въпреки ваканционното време младежът не безделничи. Освен че помога в семейния магазин, работи в благоевградско заведение и разнася храна по домовете. Вчера по обяд в привичното си ведро настроение и с лъчезарна усмивка Кристиян слезе от колата след поредната си доставка, а на въпроса иска ли да каже нещо най-вече на своите връстници отговори: „Смятам, че е най-важно човек да бъде добър, защото рано или късно добротата се отплаща. От първостепенно значение са възпитанието и първите седем години. В този ред на мисли искам да благодаря на майка ми, която ме е възпитала и изградила като добър човек“, заяви младежът.

Източник: Вестник Струма

Добавете Вашия коментар

TOP