За какво да се притесняваме, когато детето не проговаря

19 Февруари 2024 | 07:05
0 коментара
Любопитно
България
За какво да се притесняваме, когато детето не проговаря

Експертите предупреждават, че забавянето в развитието на речта може да бъде симптом на сериозни заболявания, като подчертават значението на навременното насочване към специалисти.

Логопедът Наталия Абузарова посочва, че една от възможните причини за липсата на реч при децата е умствената изостаналост или олигофренията. Това състояние, свързано с необратимо увреждане на кората на главния мозък по време на бременността, може сериозно да засегне развитието на детето и способността му да говори.

Този симптом често се наблюдава при деца със синдром на Даун от ранна възраст. Затова е важно да не се пренебрегват подобни признаци и да се потърси медицинска помощ, подчертава Абузарова.

Тя отбелязва също, че освен вродените причини, липсата на способност на детето да говори може да е резултат от неблагоприятна среда и липса на социална подкрепа. Например децата, оставени без нужното внимание и грижи от страна на родителите си, могат да се сблъскат с педагогическо занемаряване, което също може да попречи на развитието на речта им.

Повишете самочувствието на вашите деца: 9 полезни съвета

Източник: Рамблер

Добавете Вашия коментар

TOP