За година: ЮЗДП залеси 15 000 декара нови гори с над 7 милиона фиданки

21 Декември 2023 | 13:21
0 коментара
Общество
Благоевград
За година: ЮЗДП залеси 15 000 декара нови гори с над 7 милиона фиданки

ЮЗДП залеси 15 000 декара нови гори с над 7 милиона фиданки за една година. Равносметката бе обявена на пресконференция от експерти на ЮЗДП. Директорът инж. Валентин Чамбов съобщи, че годината ще завърши с процент нереализирана дървесина. Около 85% е продадена, очаква се остатъкът да бъде реализиран до края на годината.

  През отиващата си година, основните дейности по залесяване са финансирани по проект от Оперативна програма „Околна среда“. Ваня Каменова отчете успеха на ЮЗДП в реализирането на проекти, свързани със семедобиването и залесяването, както и закупената нова специализирана техника.

 


Приключва есенния залесителен сезон в териториалните поделения ДГС – Гоце Делчев, ДГС – Петрич, ДГС – Струмяни, ДГС Рилски Манастир, ТП ДЛС Искър, ТП ДГС – Благоевград, ДГС Невестино и др. Към момента са залесени 3379 декара.

  Бяха анализирани и резултатите от дейностите по опазване на горските територии в ТП ДГС/ДЛС при ЮЗДП – Благоевград,  както и превенцията и възникналите горски пожари на територията на Предприятието.

  

От служителите по опазване на горските територии от началото на годината до 17.12.2023 г. са съставени общо 361 акта за установени административни нарушения, от които 357 по Закона за горите и 4 по Закона за лова и опазване на дивеча. С най-голям брой съставени актове на ТП ДГС Самоков – 102 бр. , ТП ДГС Гърмен – 58 и ТП ДГС Разлог с 25 бр.  Общшото количество дървесина, задържана в базите за съхранение към същата дата е 330.6 куб. м.,, от които  271.4 куб. м. дърва за огрев и 59.2 куб. м. обла строителна дървесина. Задържани са още 19 бр. МПС, 20 бр. каруци, 20 бр. бензино-моторни триони, 9 бр. други инструменти за дърводобив, исландски мъх и др.

  Съставените актове в обхвата на ЮЗДП ДП-Благоевград към същия период на миналата година са общо 502. Данните сочат, че през настоящата година им значително намаляване на нарушенията в горски територии, което е следствие от завишения контрол н горските територии от една страна – и от друг, конкретно за миналата година – спекулативното завишаване на цените на дървесината вследствие на повишеното и търсене.

  До настоящия момент на територията на ЮЗДП ДП Благоевград са възниклани 78 броя пожара. Засегнатите от пожарите територии са 2859 декара, от които 165 декара са с върхово опожаряване. От засегнатите площи 2150 декара са държавна собственост, което представлява 75% от засегнатата територия.

  За сравнение със същия период на 2022 година са възникнали 76 броя пожари, при които са засегнати 2252 декара, от които 85 декара върхово.

  Причините за възникване на горските пожари основно са небрежност – 36 броя, 29 броя по неизвестни причини, които вероятно са породени от човешка дейност, като има и 8 п ожара, които са отчетени като умишлени и 5 броя вследствие на естествени природни причини. /БНР

Добавете Вашия коментар

TOP