За 6 месеца България е усвоила над 70% от еврофондовете

05 Юни 2015 | 21:09
0 коментара
Общество
За 6 месеца България е усвоила над 70 от еврофондовете

Източник: ЕПА/БГНЕС

През последните шест месеца България бележи голям напредък в усвояването на еврофондовете, каза пред журналисти в град Елена еврокомисарят Кристалина Георгиева.

Тя посочи, че въпреки спирането на част от програмите, наваксването е добро и за половин година са усвоени над 70% от средствата.

Еврокомисарят изрази надежда, че до края на годината ще бъдат усвоени поне 90% от средствата, предвидени за стария програмен период.

За следващия програмен период - до 2020 г., за България са предвидени 32 млрд. лева.

Голяма част от програмите вече са отворени и се надяваме до края на юли парите да тръгнат, отбеляза тя.

Кристалина Георгиева направи три препоръки, свързани с работата през новия програмен период

Според нея трябва да са налице възможности парите да стигат до малките градчета и до малкия бизнес, тъй като това са най-засегнатите от демографската криза райони и нуждаещите се сектори.

На второ място, каза тя, е нужно държавата да не усложнява правилата. Еврокомисарят посочи, че в много от случаите към нормите на Европейската комисия самите страни членки добавят изисквания и така затрудняват достъпа до средствата за тези, които имат най-голяма нужда от тях.

Георгиева призова да се използва европейското финансиране за повишаване на конкурентоспособността и за инвестиции в иновации и бизнес, който да привлече високобразованите българи да останат в страната или да се върнат в нея.

Кристалина Георгиева коментира, че България трябва да бъде активна в преговорния процес за увеличаване на помощите, които ще получава по програмата за приемане на имигранти.

"Ние, като Европейска комисия, взехме едно смело решение - значително да увеличим парите, които са предназначени за страните членки, и аз, като комисар по бюджета, отговорно заявявам, че България няма да остане без внимание и без допълнително финансиране", посочи Георгиева.

Според нея за страна като България, която няма опит в тази област и е най-бедна към този момент в Европа, с най-висока безработица, трябва да има повече европейска солидарност.

Във възрожденския град Кристалина Георгиева се запозна с европейските проекти, по които работи общинската администрация. Утре тя ще участва в традиционната родова среща на Кършовския род, от който произхожда.

Източник: БТА

Добавете Вашия коментар

TOP