За 5 години вдигат поетапно цената на водата в община Сандански

01 Август 2021 | 14:18
0 коментара
Бизнес

„Минималното повишаване цената на питейната и каналната вода е наложително, а не препоръчително. Това се налага, за да запазим работещо общинското дружество УВЕКС в Сандански и да не бъдат запорирани сметките на дружеството поради забавени плащания към държавата”, каза временният управител Димитър Димитров пред общинските съветници на сесията завчера.

След като Д. Димитров представи новия бизнес план, който предстои да бъде утвърден от Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ и да получи “зелена светлина” от местните законотворци, за да бъде представен в МРРБ, всички съветници гласуваха единодушно за увеличение цената на водата в община Сандански, която не е променяна от близо 10 години, пише в. „Струма“. Планът предвижда увеличение с 1 стотинка през настоящата година.

„С парите от това увеличение общинското дружество ще ремонтира една улица в Сандански”, заяви председателят на ОбС Николай Шаламандов и добави: „Община Сандански не е член на ВиК асоциацията в Благоевградска област. След като КЕВР одобри бизнес плана, Общинският съвет трябва да вземе последващи решения. Ще трябва да гласува година по година увеличението на цената на водата, за да стигне 10 процента до 2026 година”, заяви той.

„В първата година увеличението на водата да е с 0.01 лв., през 2023 г. да е с 0.02 лв., през 2025 с 0.04 лв. и до 2026 г. увеличението да е до 0.10 лв., е предложено в бизнес плана на дружеството” , поясни Д. Димитров и допълни, че от 2011 година община Сандански е с най-ниската цена на питейната вода в Благоевградска област и на трето място по евтина вода в цялата страна.

В община Сандански досега гражданите за вода и канал плащат общо 0.86 лв. с ДДС за кубик. Ниската цена на питейната вода е поради факта, че водата достига до водомерите по гравитачен път.

Добавете Вашия коментар

TOP