Възраждане внесе сигнал до КПКОНПИ за конфликт на интереси срещу Андрей Гюров

13 Декември 2023 | 07:17
0 коментара
Общество
България
Възраждане внесе сигнал до КПКОНПИ за конфликт на интереси срещу Андрей Гюров

Сигнал до управителя на БНБ Димитър Радев и до Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) относно предполагаем конфликт на интереси и несъвместимост с подуправителя на управление „Емисионно“ Андрей Гюров, е внесъл депутатът от „Възраждане“ Димо Дренчев. Това стана известно от негов брифинг пред журналисти в парламента. 

Гюров едновременно е бил и в Изпълнителния съвет на политическа партия „Продължаваме промяната“, и подуправител на БНБ, каза Дренчев и добави, че е участвал и в предизборни събития на партията – нещо, което по думите му е недопустимо. По същото време, а може би и към момента, той все още е в Управителния съвет на неправителствена организация, извършваща и търговска дейност, което също не може да бъде без разрешение на Управителния съвет на БНБ, тъй като той има право да извършва единствено преподавателска дейност, посочи депутатът.

Всичко това са отдавна известни факти, по тях има сигнали. Лошото е, че нищо не се случва, а получихме и сигнал вчера, че Гюров участва все още в управлението на ООД-та, включително такова, което се занимава с търговия на цветни метали, което пък е брутален конфликт на интереси във връзка с позицията му на подуправител на БНБ, каза Дренчев.

Искам да не останат спорни въпроси, бил ли е той в конфликт на интереси, бил ли е в несъвместимост, ако е бил – да бъдат взети мерки, ако не е бил - да се изчисти името на БНБ, за да не стои този въпрос висящ, и да се изчисти и последната информация, която сме подали за участието му и в търговски дружества, търгуващи с цветни метли, каза още Дренчев.

Източник: БТА, Никол Николова

Добавете Вашия коментар

TOP