Възпоменателна церемония пред паметника на Левски в Разлог

18 Февруари 2022 | 12:45
2 коментара
Култура

„Роди се и поведе ни в борба, обесен бе, но нивга не умря…  
Васил Иванов Кунчев, влязъл в историята под името Левски, е син на една величава епоха – епохата на Българското възраждане, рожба на едно чисто и патриархално общество, на добродетелите и свободолюбието на българина.

„Левски – пише Иван Вазов, негов съвременник – бе изражение на една сила, излязла из цели векове страдания, из цял океан от унижения. Седем години той обикаля България, посети стотици села и градове, устрои им комитети, учи, насърчава; плаши богаташите, наддумва учените, сърди турците, постоянен до невъзможност, упорит до безумство; властите се умориха да го преследват – той се не умори да им се изпречва; противостоя на ограниченията, убеди неверющите, разпали заспалите…“

По време на втората си обиколка из България, Васил Левски посещава и Разлог, който тогава носи името Мехомия. През лятото на 1869 г., в къщата на Кипре Максев, Левски създава таен комитет, който първоначално е от 12 души.

В знак на признателност, венци и цветя пред паметника на Васил Левски на Централния площад в Разлог, поднесоха: инж. Красимир Герчев – кмет на Община Разлог, д-р Мария Копанарова – председател на ОбС-Разлог, Исторически музей – гр. Разлог, Народно читалище ,,15 септември 1903 – 1909 г.“, адвокати от Разлог членове на Адвокатска колегия Благоевград, представители на политически партии, организации, общественици, ученици, признателни граждани.

В тържеството взе участие и духов оркестър към НЧ „15.IX.1903-1909г“. Д-р Георги Тренчев – член на Управителния съвет на Общобългарския комитет „Васил Левски“– София изнесе слово с интересни факти за живота и делото на Апостола.
Левски и днес е еталон на почтеност, на сила на духа и родолюбие. Прекланяме се! Безсмъртие и вечна слава за Апостола!

Добавени коментари

Запознат публикува:
18 Февруари 2022 | 13:14
Мафия ли е когато на Марио Шопов рибарника е незаконен? мафия ли е когато евгения тренчева назначава учители преди да изтече конкурса обявен в РИО Благоевград? Мафия ли е когато благой кишев и благой Милев началник участък дават на фирми да секът дървесина без разрешително? Мафия ли е дине дурчов през общински съвет да променя статути на стотици декари земеделски и горски земи в регулация за строеж? КОЕ Е МАФИЯ БРИНДО, КОЕ?
Разлог публикува:
18 Февруари 2022 | 12:51
Кмете скрийте се с баба Мара съсипахте убавия ни град само цехове за пелети и незаконна сеч в гората за 30 години с Вънджювия това вие постижението

Добавете Вашия коментар

TOP