Възпитаник на ПМГ-Благоевград завоюва сребърен медал от международната олимпиада по география

19 Август 2021 | 13:20
0 коментара
Общество

Антонио Георгиев – абитуриент от тазгодишния випуск на Природо-математическа гимназия „Акад. С. П. Корольов“ – Благоевград, завоюва сребърното отличие от международната олимпиада по география. Той бе част от националния отбор, който представи страната ни и постигна исторически успех на международно ниво. Олимпиадата с домакин Истанбул се проведе онлайн, а българските ученици заслужиха 4 медала. Със злато се окичи Теодор Костов от варненската Математическа гимназия, сребърни медали грабнаха Даниел Димитров, от също от МГ „Д-р Петър Берон“ – Варна, и Антонио Георгиев, подготвян от учителката по география Ваня Стоева. Бронзов медал взе Атанас Иванов от НПМГ „Акад. Любомир Чакалов“ – София.

Това е поредният покорен връх за Антонио, през 2019 г. също беше част от националния отбор на България и се завърна с бронзов медал от международната олимпиада в Хонконг. Година по-късно се нареди сред тримата най-добри ученици и в европейската олимпиада, а през тази остана на крачка или точно на половин точка от бронзовото отличие. За сметка на това стана лауреат на националната олимпиада по география. В резултат на високите резултати Антонио бе поканен в национален отбор за международната олимпиада.

Самият А. Георгиев завърши средното си образование с диплома от 5.95 и пълна шестица на матурата по математика. По време на церемонията по дипломирането на випуск 2021 отличникът получи специална стипендия, основана и връчена от бившия директор на ПМГ инж. д-р Татяна Ядкова. Засвидетелствайки своето уважение и признателност към човека, подкрепял и подготвял го през годините, Антонио покани за дама на абитуриентски си бал учителката Ваня Стоева.

„За всеки учител е чест и гордост да работи с толкова мотивирани ученици като Антонио“, сподели малко преди дефилето учителката по география и пожела на А. Георгиев да бъде все така целеустремен, да преследва и сбъдва мечтите си./струма/

Добавете Вашия коментар

TOP