Възобновиха разкопките на "Хераклея Синтика" край Петрич

21 Август 2020 | 14:07
0 коментара
Култура

Археологическите разкопки на античния град Хераклея Синтика започнаха това лято през юли, но поради липса на средства бяха преустановени. Намерени бяха ценни артефакти, припомня БНТ.

"През юли, когато работихме с финансиране от община Петрич, намерихме една статуя много интересна, сравнително ранна - 1-2-ри в., добре направена. Много се радвам и на надписа, който открихме в последния ден, тъй като носи интересна информация за града. Нещо повече, той е на латински, което е изключително рядко. Дори се надявам сега да намерим части от този надпис, тъй като той се е счупил по време на земетресението в края на 4-ти век", заяви от своя страна доц. д-р Людмил Вагалински.

Обектът се проучва от 2007 г., а всички намерени от археолозите ценни артефакти се предоставят на музея в Петрич.

"Предстои да се погрижим и за стените, които сме разкрили, плочника. До 7 септември ще има и други неща. Хераклея винаги крие нещо интересно и ново. Шанс е, че този обект е на територията на България, каза още доц. Вагалински.

С парите отпуснати от Министерството на културата специалистите се надяват да изяснят повече как е изглеждал римският площад на Хераклея Синтика през 3-4-ти век.

Добавете Вашия коментар

TOP