Възобновиха процеса срещу 4-мата националисти по средата на пледоариите

29 Октомври 2016 | 19:18
0 коментара
Общество
Възобновиха процеса срещу 4-мата националисти по средата на пледоариите

Делото в Окръжен съд - Благоевград срещу четиримата националисти Николай Йовев, Александър Ангов, Стоян Ставрев и Васил Георгиев изненадващобе възобновено по време на съдебните пледоарии.

До обрата се стигна, след като подсъдимият Николай Йовев-Горския изчете писмената си лична защита, в която сочи, че е бил на друго място по време на инцидента, и може да докаже алибито си със свидетели. Съдебният състав прецени, че следва да му се даде тази възможност, и за проверка на посочените обстоятелства допусна до разпит трима свидетели. Така след 10-часово заседание, на което бяха изслушани обвинителната пледоария на прокурора и защитните пледоарии на адвокатите на Стоян Ставрев и Николай Йовев, съдебните прения бяха прекъснати на средата и делото е възобновено за декември за разпит на нови трима свидетели.

Иначе прокурор Екатерина Даракчиева поиска присъди около средния размер за четиримата младежи, които са обвинени за убийството на 58-годишния ром Марин Илиев, в чиито ръце на 29 юли 2012 г. гръмна бомба пред офиса на „Евророма“ в Сандански, която причини впоследствие смъртта му. Мотивът на престъплението са били расистки подбуди от страна на извършителите според прокуратурата.

На Николай Йовев, Васил Георгиев и Александър Ангов е повдигнато и второ обвинение - опит за убийство на ученика от ромски произход Анастас Миланов, в чиято квартира на ул. „Чудомир Кантарджиев“ са подхвърлени 2 взривни устройства на 16 април 2012 г. Едната самоделка не гръмна, но другата разтресла стаята му и той се отървал без сериозни наранявания. След това в двора на къщата била намерена бележка с изрязани букви от вестници, на която пишело: "Търпението ни се изчерпва. Вън!".

Припомняме, че разследването срещу тях продължи 2 години, а обвинителният акт бе внесен от прокурор Роза Мавродиева, която след няколко заседания се пенсионира. Щафетата бе поета от прокурорите Райна Гундева и Екатерина Даракчиева, като процесът тече от 2 години и половина в Окръжен съд - Благоевград. В хода на делото бяха изслушани вещите лица, изготвили 10 експертизи, и призовани за разпит 40 свидетели, 4-ма от които тайни. Именно на последното съдебно заседание защитата поиска да бъде разпитан анонимен свидетел №2, който според тях е санданският циганин Сергей Емилов, по прякор Решетара. Той не само че бил разконспириран при разследването, което сами направили подсъдимите Николай Йовев и Васил Георгиев, но след време си признал, че е лъжествидетелствал, за да получи по-малка присъда за наркотици. Направеното доказателствено искане бе отхвърлено от петчленния съдебен състав, председателстван от Росица Бункова, като недопустимо.

Не бяха уважени и доказателствените искания на защитата да бъдат приложени уставите на националистическата организация „Български народен съюз“ и на фенклуба „Пирин SS”, които според обвинението са расистки.

Към доказателствато по делото обаче бе приложена справка от Националния статистически институт от националното преброявяне през 2009 г., в което в графа „вероизповедание“ Николай Йовев се е писал като „езичник“. Тази извадка служи на защитата за оборване на показанията на анонимните свидетели за това, че Горския недолюбвал лица, които не били с християнска вяра.Струма

Възобновиха процеса срещу 4-мата националисти по средата на пледоариите

Добавете Вашия коментар

TOP