Възможности за развитие на бизнеса в Сандански представя трансграничният проект E.VE.CR.I

19 Юли 2022 | 16:25
0 коментара
Бизнес
Възможности за развитие на бизнеса в Сандански представя трансграничният проект E.VE.CR.I

Експерти и местна администрация разискват как да се развият малките и средни предприятия с помощта на е-мобилността

Развитието на регионалния бизнес през възможностите, които дава устойчивото използване на електромобили ще се разисква на седмата за България Кръгла маса от трансграничния проект E.VE.CR.I. Тя ще се проведе в четвъртък, 21 юли 2022 г., в гр. Сандански, в залата на Общински съвет Сандански, от 10:30 до 12:00 ч.

Срещата на местните представители на малки и средни предприятия с експерти и други заинтересовани страни от България и Гърция по традиция ще започне с тест драйв на електромобил. Тя отново ще се проведе под мотото „Изграждане на устойчиво бъдеще за местния бизнес и общността чрез електрическа мобилност“. Всички Кръгли маси се организират в рамките на проект Е.VE.CR.I., който е съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от национални фондове на страните, участващи в Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция-България 2014-2020. 

На всяка от проведените до сега маси (както и на оставащите 3 за България, които ще се проведат през септември в Хасково, Свиленград и Ивайловград) се представят възможните бизнес модели и решения за малки и средни бизнеси. Експертите и представителите на компании за изграждане на станции за зареждане на електромобили разясняват и административните стъпки и разрешителни, които е необходимо да се предприемат и получат в съответствие с нормативната база на двете държави, за да се инсталират и управляват зарядни станции. Обсъжданията са отворени за участие и са подходящо място за среща на съдържатели на хотели, ресторанти, магазини, кафенета, както и на представители на други компании и фирми, които притежават места за паркиране. На място те ще имат възможност директно да се срещнат с присъстващите оператори и инвеститори, за да обсъдят стъпките за инсталиране на зарядни станции в региона. По този начин ще се стимулира изграждането на мрежа от 50 електрозарядни станции в рамките на проекта до пролетта на 2023 г. 

Проектът E.VE.CR.I дава устойчив отговор на ключовия проблем – липсата на непрекъснато достъпна, лесна за използване и широко разпространена мрежа от точки за зареждане. Освен това той ще подпомогне районите в близост до границата, където се осъществяват много пътувания до съседната страна и затова възможността за използване на мрежата за зареждане на другата страна е от първостепенно значение. Чрез E.VE.CR.I ще се улеснят компаниите, управляващи инфраструктури за зареждане, които бавно се налагат в Гърция и България, подобно на по-напредналите европейски страни.

Развитието и разширяването на мрежата от електрически автомобили в трансграничния регион има множество предимства. Започвайки с подобрена енергийна ефективност, намалени емисии на парникови газове, засягащи качеството на въздуха и качеството на живот, подобряване на предприемачеството в трансграничния регион чрез споделяне, партньорство и взаимно обучение и създаване на жива мрежа от привърженици на електрическата мобилност, било то малки предприятия или общини.

E.VE.CR.I е иницииран от Съюза на производителите на екологична енергия – BG (СПЕЕ-BG), Центъра за технологични изследвания Елада на Гръцкия институт по транспорт (CERTH-HIT) и Българска асоциация за електрически превозни средства (БАЕПС).

Проектът е съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) и от национални фондове на страните, участващи в Програмата за сътрудничество на Interreg V-A „Гърция-България 2014-2020”.

Добавете Вашия коментар

TOP