Възкресение Христово в Благоевград!

24 Април 2022 | 10:35
0 коментара
Култура
Възкресение Христово в Благоевград!

Христос Воскресе! Честваме празник на празниците! 

Пламъчета от свещи озариха Благоевград минути след полунощ. С "Христос воскресе - Воистина воскресе" се поздравяваме следващите 40 дни. 
Стотици миряни запалиха свещ за здраве, мир и благоденствие в църквата „Въведение Богородично“ в Благоевград. Точно в полунощ те се поздравиха с „Христос Воскресе“ като не случайно църквата е отредила 40 дни от Възкресение Христово до Спасовден вместо с добър ден, православните християни да се поздравяват с този най-хубав и божествен поздрав.

Най-големият християнски празник Великден – продължи с празнично богослужение за Възкресение Христово в църквата „Въведение Богородично“ в Благоевград!

Според народната традиция Великден символизира възкръсването на природата за нов живот, победата на пролетта над зимата.

Смята се, че възкресението на Иисус Христос е най-великото събитие в историята на човешкия род. На празника деца и възрастни се чукат с червени яйца, като гледат чие ще излезе победител. Вярва се, че този, на когото яйцето се окаже борец, ще бъде най-здрав през годината. Имен ден на Великден празнуват Велико, Величко, Велика, Величка, Велин, Велина, Велко, Велка.

На днешния ден цялото семейство се събира на трапеза с обреден козунак и всички се поздравяват с "Христос воскресе". На трапезата трябва да има и червени яйца. Те са символ на Христовата кръв, пролята за спасението на душите на хората, а козунакът е символ на Христовата плът, отдадена по пътя на Възкресението. 

Екипът на Pirinsko.com пожелава на своите читатели светли празници, здраве и благодат! Да има обич, мир, щастие и късмет! 

Добавете Вашия коментар

TOP