Възход! Проф. Илия Гюдженов е новият шеф на Държавната агенция за българите в чужбина

03 Декември 2020 | 16:35
2 коментара
Общество

Бившият ректор на ЮЗУ – проф. Илия Гюдженов от хаджидимовското село Ново Лески (Ляски) е новият председател на Държавната агенция за българите в чужбина.

С решение на Министерският съвет проф. Илия Гюдженов е определен за  за председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Той е бил предложен за поста от вицепремиера Марияна Николова, съобщава Клуб Z. „Илия Гюдженов притежава необходимия ценз съгласно изискванията на Закона за администрацията“ се казва в решението на правителството.

Професор Илия Гюдженов е роден в село Ново Лески (по-известно в региона като село Ляски), община Хаджидимово. Той е бивш ректор на Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград в периода от 1999 – 2007г. Ръководител е на Катедра „Математика“ към Природо-математически факултет.

През май 2020 е освободен и пенсиониран след повече от 20 години в университета в Благоевград. През юли тази година е избран за председател на филиала на Македонския научен институт в Благоевград, който неформално се свързва с ВМРО.

През 2006г., когато проф. Илия Гюдженов е ректор на ЮЗУ, университетът е бил разследван заради скандалната програма „Дипломи срещу спонсорство“.

Одит на образователното министерство е показал сериозни нарушения в Правно-историческия факултет (ПИФ) към университета. Проверката е била заради съмнения за злупотреби при приема и обучението на студенти за периода 2004-2007 г.  – без изпит, само чрез молба до тогавашния декан на ПИФ. Правомощията, които му позволявали да записва, прехвърля и премества студенти, деканът е получил с две заповеди на двама ректори на ЮЗУ – проф. Илия Гюдженов и проф. Иван Мирчев.

Припомняме, че досега Държавната агенция за българите в чужбина се ръководеше от изпълняващ тази длъжност заместник председател. А преди това от Петър Харалампиев.

През есента на 2018 г. Харалампиев и главният секретар на агенцията Красимир Томов получиха обвинение за членове на престъпна група след шумна акция на ДАНС за търговия с удостоверения за българско гражданство. Малко след това вицепремиерът Красимир Каракачанов съобщи, че той е предложил Харалампиев за поста. Но и се разграничи от разследването като заяви, че ВМРО никога не е взимала пари от документи за българско гражданство.

Добавени коментари

Ванче Михайловския публикува:
04 Декември 2020 | 10:57
Няма ли млади подготвени специалисти, че слагат да държавна работа и заплата пенсионери, и то корумпирани до мозъка на костите им, както впрочем и цялото ръководство на ЮЗУ-то?
ИВАН публикува:
03 Декември 2020 | 20:46
нАЙ-КОРУМПИРАНИЯТ ПРАЩАТ КЪДЕТО НАЙ-МНОГО СЕ КРАДЕ!

Добавете Вашия коментар

TOP