ВЪЗХОД! Глиган трофей донесе международен златен медал от Словакия на запаления ловец и собственик на РМА „Стримон“ Д. Данчов

02 Февруари 2017 | 21:27
0 коментара
Общество

Трети поред златен медал донесоха гигантските глиги от убитото в първите дни на 2016 г. диво прасе на собственика на РМА „Стримон“ в Благоевград и запален ловец Димитър Данчов. Новият приз е от Европейско първенство за ловни трофеи в Словакия.

„Обади ми се секретарят на ловното сдружение „Сокол“ Йордан Станишев, покани ме в офиса да ми връчат медала. Естествено че се зарадвах, още повече и на такъм хубав ден като Трифон Зарезан“, каза Данчов пред „Струма“.

Както писахме, преди една година трофейният глиган бе отстрелян от запаления ловец на последния лов за зимата на 2016 г. с 43-а дружинка в местността Дерезай над благоевградското село Логодаж. По специалната точкова система в Словакия зъбите са оценени със 133,60 точки, а статистиката, която се води в община Благоевград от 1984 г., не помни подобен трофей.

„Глигите са дълги 23,60 см, обиколката им е към 3,5-4 см, а късите са с дебелина 9,4 см“, наизуст цитира размерите Д. Данчов. И продължава ентусиазирано да разказва: „Няма да го забравя тоя лов, беше на 10 януари 2016. Два-три часа се надхитряхме с глигана, преди да падне на мушката ми. Беше около 150 кг, но от тези диви прасета, които ние наричаме дивури, не е местна порода. Слязъл е от високо - или от Македония, или от Рила, подгонен е бил най-вероятно, може от вълци, може от други хищници“, разказва бизнесменът- ловец.

Първия златен медал за изключителния трофей Димитър Данчов получи в края на ловния сезон миналата зима на тържествена церемония след окръжно първенство в ДГС - Благоевград. С второ злато авджията увенча колекцията си на панаира в Пловдив, където първенството бе национално.

Цялата 43-а дружинка ще полее края на сезона и европейското отличие с наздравици и пожелания за още по-добра слука в края на седмицата на планирана вече ловна сбирка в благоевградско заведение.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP