ВЪЗХОД! Д-р Анатоли Тачов вече е и кардиолог

12 Януари 2018 | 18:43
0 коментара
Общество

Бившият шеф на Регионалния център по здравеопазване в Пиринско д-р Анатоли Тачов започна годината с високо достижение в медицината и вече е кардиолог. Това е третата му придобита специалност след вътрешни болести и докторант по здравен мениджмънт. Похвално е, че д-р Тачов се реши да учи и да защити тежката специалност на 55-годишна възраст, е коментарът след бялата гилдия. След 4-годишно следдипломно обучение той издържа успешно държавния изпит – практически и теоретичен, който е проведен в столична болница. Д-р Анатоли Тачов е получил отлична оценка от изпитната комисия с председател доц. д-р Иво Петров – национален консултант по инвазивна кардиология и началник на Клиниката по ангиология и кардиология, който преди дни получи международно признание с екипа си за първото в света цялостно ендопротезиране на аорта.

Ето какво заяви д-р Тачов за защитената специалност: „Медицината е бързо развиваща се наука и един лекар трябва непрекъснато да се усъвършенства, стремя се да надграждам своите знания и професионална реализация. През 1996 година придобих специалност по вътрешни болести, продължих със следдипломното си обучение и през 2003 година станах докторант по здравен мениджмънт, не съм спирал да повишавам квалификацията си през изминалите 15 години. Преди 5 години започнах работа на трудов договор и бях зачислен за специализация в инвазивна кардиология на болница ПУЛС – Благоевград, където бе моята база за обучение. Двудневният държавен изпит бе проведен в болница „Аджибадем Сити Клиник” в сърдечно-съдов център. Изпитът бе тежък, изискват се добри практически умения за диагностициране на пациента, както и теоретически познания. Продължавам да работя в болница ПУЛС – Благоевград. Предстои да сключа договор и за извънболнична помощ като кардиолог, колегите са малко и има дефицит на кадри, а сърдечносъдовите заболявания са сред водещите в страната ни, рискът заболяването да се развие е голям при пушачи, хора с високо кръвно налягане, диабет”, заключи д-р Тачов.

Припомняме, че д-р Анатоли Тачов в продължение на 8 години бе начело на Регионалния център по здравеопазване в Благоевградска област, до края на януари 2011 година. Тогава структурата бе обединена с РИОКОЗ и преструктурирана в Здравна инспекция, а той се върна на работа на „предния фронт“ във филиала за Спешна помощ в Благоевград, по-късно започна работа в болница ПУЛС – Благоевград.

Още една новина е коментирана сред бялата гилдия в Благоевград. Младият лекар д-р Здравко Зашев е зачислен за специализация по оториноларингология /УНГ/ в благоевградската болница. Добрата новина бе потвърдена от началника на отделението в МБАЛ – Благоевград д-р Раиса Гнутова. Тя поясни, че това е първият млад кадър, който е зачислен по тази специалност за последните 20 години.

Д-р Здравко Зашев е от Благоевград. Както „Струма“ писа, той започна работа в болницата през август, веднага след студентската скамейка.

„Колегата е изключително отговорен, вече се включва в обслужването на пациенти, той е част от нашия екип, сега в отделението по УНГ, което е единствено за Благоевградска област, работим трима лекари”, каза д-р Раиса Гнутова. Предстои 4-годишно обучение по специалността на д-р Зашев. Специалистите по УНГ са ценни, защото има дефицит за тези кадри не само в Благоевград, но и в страната. Младият лекар д-р Зашев, паралелно със специализацията, си от един месец дава и дежурства в спешно отделение на МБАЛ – Благоевград.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP