Въвеждат „синя зона” в Сандански, тарифата 1 лв. на час, живеещите в центъра с паркомясто срещу 50 лв. на година

29 Октомври 2016 | 03:37
0 коментара
Общество
Въвеждат  синя зона” в Сандански, тарифата 1 лв. на час, живеещите в центъра с паркомясто срещу 50 лв. на година

Въвеждат „синя зона” в Сандански, решиха вчера съветниците в курортния град. Тя ще работи от 9.00 до 18.00 часа от понеделник до събота включително. Живеещите в района на „синята зона” ще плащат по 50 лева годишно за едно паркомясто. Водачите на електромобили и двуколесни МПС-та са освободени от такса в „синя зона”. Всички останали водачи на МПС-та ще плащат такса за паркиране, решиха съветниците след 5 часа дебати.

На няколко пъти се наложи да бъде гласувано предложението за това дали живеещите в центъра, където ще бъде базирана „синята зона”, ще трябва да плащат такса, или да бъдат освободени. Съветникът д-р Васил Попов, който живее в района, определен за „синя зона”, заяви, че това е наказателна санкция срещу живеещите в централна градска част хора. „Това е наказателно решение срещу тях, че са родени там и живеят”, каза д-р Попов.

Той бе репликиран от съветника Явор Аргиров с думите: „Аз не съм съгласен, че се прави наказателна акция срещу всички живеещи в централната част. Ние правим добро за всички вас с въвеждане на „синя зона”, за да се изчистят улиците и тротоарите от неправилно паркираните автомобили. Всички ние сме избрани, за да провеждаме и социална политика в община Сандански. 30 или 50 лева ли са висока цена за година, за да има едно паркомясто на семейство? Това за мен не е популизъм”, каза Я. Аргиров.

В крайна сметка със 17 гласа „за” съветниците решиха живеещите да плащат на година по 50 лева за едно паркомясто на улицата в „синята зона”. Това означава по 3.00 лева на месец. „Смешна цена”, заключи Я. Аргиров.

„Синята зона” в Сандански е за МПС-та с тегло до 3 тона и автобуси с 12 пътнически места. Тя ще се прилага в 6 дни от седмицата - от понеделник до събота. В неделя няма да се плаща за паркиране в нея. Почасовото платено паркиране на МПС-та в зоната за един час е 1.00 лев с включен ДДС, като стойността на СМС се таксува за отделния оператор по тарифата за клиента, решиха съветниците. Платено абонаментно паркиране и почасово паркиране за лек автомобил е 1.00 лев, за автобус - 3.00 лева за час. Дневен абонамент за 24 часа е 6.00 лева за лек автомобил и лекотоварен автомобил. За тримесечен абонамент цената е 60.00 лева, за една година е 300 лева. Абонаментът за служебно паркиране на фиксирано паркомясто за физически и юридически лица за месец е 100 лева, за година за физически лица е 500 лева, за фирми 900 лева. Месечен абонамент за физически лица е 30 лева, за фирми е 160 лева, годишен абонамент за физически лица е 300 лева.

В графата платено паркирана на МПС абонаментът за цялата зона на месец е 200 лева, за половин година е 700 лева, за годишен абонамент е 1200 лева.

20 служители ще работят в звено „Паркинги и гаражи”. За скоба нарушителите ще плащат по 10.00 лева, гласуваха местните парламентаристи. Въвеждането на "синя зона" ще стане след изтичане на срока за обжалване или влизане в сила на решението след одобрението на областната управа в Благоевград.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP