Въвеждане на учебен предмет, свързан с политиката, искат благоевградски ученици

10 Март 2022 | 13:42
0 коментара
Общество
Въвеждане на учебен предмет, свързан с политиката, искат благоевградски ученици

Въвеждане на учебен предмет, който да е насочен към политиката и управлението, както и събуждане на публичен интерес чрез повече събития са част от предложенията, които дадоха ученици от Националната хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ (бивша Солунска) по време на дискусията „Европейска демокрация“, която се провежда в Пресклуба на БТА в Благоевград.

Дванадесетокласникът Виктор Логодажки изрази мнение, че връстниците му се интересуват слабо от политиката и от Европейския съюз, а именно младите хора са бъдещето и тези, които ще определят какво да бъде то. Младите хора имат правото и трябва да вземат решения в ЕС, сподели той и допълни, че са необходими повече знания, които да бъдат реално прилагани.

Младите хора искат и повече събития, в които да се чува мнението им и да научават повече за структурата на ЕС, беше посочено по време на дискусията в Благоевград. Според ученика от гимназията Кирил Иванов липсата на интерес сред младите хора е поради това, че те като граждани чувстват Европейския съюз далечен. Интерес може да се събуди със събития като това в Благоевград, но има нужда и двете страни да действат по този въпрос, коментира ученикът. Трябва да се насърчава гражданската съвест, допълни той. По думите му бюрокрацията спъва опитите на младите хора да се запознаят с механизма на ЕС, а липсата на знания води до неглижиране на гражданската позиция.

Деветокласничката Петя Левунлиева предложи да се мисли повече за това как може да се помогне на другите и също акцентира върху недостига на знания сред младите хора.

Изграждането на гражданска идентичност и засилване на гражданско участие е сред темите на дискусията „Европейска демокрация“, организирана от БТА в рамките на инициативата „Български гласове за Европа“, която Агенцията изпълнява с подкрепата на Европейския парламент. Дискусията се провежда в Пресклуба на БТА в Благоевград с участието на университетски преподаватели, студенти, ученици, учители, представители на културни институции и журналисти.

Добавете Вашия коментар

TOP