Вътрешното отделение на МБАЛ Благоевград препълнено с пациенти с вирусни инфекции

11 Януари 2024 | 09:24
5 коментара
Общество
Благоевград
Вътрешното отделение на МБАЛ Благоевград препълнено с пациенти с вирусни инфекции
Прогресивно нараства броят на болните с остри вирусни инфекции в Пиринско. „В момента има букет от вируси, които заразяват деца и възрастни. Грипоподобни вируси, аденовируси, респираторен синцитиален вирус, коронавирус – цялата палитра. Една група пациенти се оплакват от треска, висока температура, отпадналост, болки в мускулите и очите, които наподобяват грип.

Друга група са със симптоми като суха продължителна кашлица и втрисане, и най-често се оказва, че са заразени с Ковид, след като се направи тест. Има и наслагване на вируси, които се предават, когато има повече хора в затворени помещения. Типичен случай са пациентите, които, недоволни, че личният лекар не е изписал антибиотици, се редят при други лекари за рецепта.

През тази седмица преобладават случаите на стомашно-чревни разстройства и повишена температура при децата, които обаче преминават за 3-4 дни. Просто не можем да си вдигнем главите от работа.

Пълно е пред кабинетите с чакащи за преглед”, заяви  педиатърът д-р Дафина Тачова, която е председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пиринско. По думите й, реактивността ни към атаката на „армията“ от вируси е нормална и предвидима, с оглед изолацията, в която бяхме по време на ковидната пандемия.

„Все още обаче не е установен официално грип в Пиринско”, заяви д-р Веселка Мончева, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ – Благоевград. „Иззели сме проби от няколко болнични отделения в Благоевградска област и от джипита, които ще отнесем в петък за изследвания за грип.

Засега все още няма официално установен такъв. Има увеличение на вирусните заболявания, но за момента в рамките на нормалното. Още не можем да говорим за вълна при нас”, каза д-р Мончева и допълни, че в детските градини и училищата се прави регулярно сутрешен филтър от медицинските сестри.

Вътрешно отделение на МБАЛ – Благоевград е пълно с болни, включително и с пневмонии, като във вторник заетите легла са били 30, а вчера, сряда – 27, заяви завеждащият на отделението д-р Румен Кондев. \struma.bg

Добавени коментари

Вяра публикува:
12 Януари 2024 | 05:22
Това е направено с цел,да има болни и да върви фармацевтичната индустрия.Много им пука ,че народно мре ,като мухи.Пара да има.
Доктора публикува:
11 Януари 2024 | 21:06
Кво очаквате ...вместо капачки за ковиози..трябва капачки за противосамолетни ...докато ни пръскат така ще е
Иван публикува:
11 Януари 2024 | 15:34
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти поефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----- https://do.my/xbio
Golyu публикува:
11 Януари 2024 | 12:04
Брех, че акъл даваш, яено си даскалица и сакаш да си седиш у дома на топло, а заплатката да си ти върви, А, другарко?
Благоевград публикува:
11 Януари 2024 | 09:56
Ами, след като армия от вируси атакува и децата, и възрастните нека да се предприеме нещо работещо, защото филтър в детските градини и яслите има, но в училищата - не, а там е пълно с болни ученици. Сега е времето да се прекратят за известно време учебните занимания, за да се спре и вируса. Реакциите на Мончева в това отношение винаги са били неадекватни.

Добавете Вашия коментар

TOP