Вътрешният министър: Благодаря на полицаите, че не позволиха да се пролее кръв

03 Септември 2020 | 12:08
0 коментара
Общество

На изслушване в Народното събрание вътрешният министър Христо Терзийски благодари на всички полицаи, че не са позволили да се пролее кръв при размириците на протеста в София в сряда. 
 
"Вчера в София са проведени два заявени протеста, като един от тях не е съгласуван изцяло. Проведени са и други нерегламентирани събития", заяви от парламентарната трибуна министърът. 
 
От БСП недоволстваха, че нямат възможност да зададат въпросите кой допусна ултрасите на площада и не предотврати сблъсъците.
 
Той уточни още, че 126 души са задържани, сред които 62-ма с криминални прояви. 35 от задържаните са с настоящ или постоянен адрес извън София. Образувани са 16 бързи производства. 
 
В палатковите лагери, след преглед на видеозаписи, е установено, че са се съхранявали опасни предмети, което е наложило тяхното премахване, заяви Терзийски. 
 
"Още от сутринта са се събрали хора, които след 9 часа са проявили агресия към служителите на реда. Част от протестиращите граждани са хвърляли предмети и бомбички по полицаите. Имало е опит и за повреждане на полицейските автомобили", разкри Терзийски. 
 
"Част от протестиращите са извадили и жълти павета, които са използвани срещу служителите на реда. Беше направен опит да се запали разхвърляна от протестиращите слама. Част от гражданите използваха спрей срещу полицаите", съобщи вътрешният министър.
 
Към 14 часа вчера за нарушаване на обществения ред са задържани 36 лица. 
 
Около 18:30 на площад "Независимост" са проявили агресия - хвърляне към полицаи твърди предмети, самоделни взривни устройства, химически газове, бутилки, камъни, пейки, столове, велосипеди, пътни значи, знамена, транспаранти, тротинетки, табели и др., разкри Терзийски.
 
От изказването на министъра стана ясно, че ранените служители на реда са 80. "Трима са транспортирани в "Пирогов", 23-ма в Медицинския институт на МВР, 13 в "Царица Йоанна". 41 са прегледани на място. Служителите са с фрактури на крайници, травматични наранявания и увреждания, химически изгаряния от пиротехника и обгазяване”, каза още той. 

Добавете Вашия коментар

TOP