Вътрешната комисия прие промените на Пеевски и Борисов за увеличаване броя на граничните полицаи

14 Март 2024 | 23:01
0 коментара
Политика
България
Вътрешната комисия прие промените на Пеевски и Борисов за увеличаване броя на граничните полицаи
Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред прие на първо четене и промени в Закона за администрацията, във връзка с увеличаване капацитета на „Гранична полиция“. Те бяха подкрепени от 13 народни представители, а двама гласуваха „въздържал се“, предаде БТА.

В мотивите се посочва, че произтичащите заплахи за националната сигурност, вследствие на безпрецедентния мигрантски поток, налагат предприемане на стратегически мерки за повишаване възможностите на Главна дирекция „Гранична полиция“ (ГДГП) за осъществяване на надежден граничен контрол на вътрешните и външни държавни граници, явяващи се такива и за Европейския съюз (ЕС) и минимизиране рисковете за националната сигурност.

Предвид дължината на държавната граница, явяващата се външна на ЕС, наличието на възложените задачи по охрана на същата, включително и по осигуряване зоните около Граничните контролно-пропускателни пунктове, както и близостта на границата със Сърбия, обуславят необходимостта от допълнителен охранителен състав, предвид факта, че наличният към момента е крайно недостатъчен за осигуряване на ефективно изпълнение на задачите по граничното наблюдение, пише още в мотивите.

В рамките на разходния таван, който ни се налага, ние не можем да обезпечим разходите за персонал за целия щат, включително и всички необходими финансови средства, които произлизат от такива допълнителни дейности, посочи Боряна Цветкова, директор на Дирекция „Планиране и управление на бюджета“ към МВР.

По-рано днес парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред прие на първо четене промени в Закона за Министерството на вътрешните работи, свързани с осъществяването на охрана от МВР на териториалните поделения на Държавна агенция за бежанците при Министерски съвет и всички други центрове за настаняване на бежанци.

Радикалните мерки за справяне с кризата на сигурността, свързана с мигрантите, бяха предложени от председателите на ГЕРБ и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски в понеделник.

В деловодството на НС бяха внесени спешно два законопроекта, с които се увеличава капацитета на Гранична полиция с 1264 щатни бройки за охраната на бежанските центрове и засилване на охраната на границата. Тези щатни бройки са необходими за обезпечаване на нормалното функциониране на всички структурни звена.

Промените в Закона за МВР и Закона за администрацията предвиждат обезпечаване и мобилизиране на полицейските сили, така че да се гарантира сигурност и спокойствие в обществото и спазване на обществения ред в страната.

Възникналото напрежение в последната седмица, както и зачестилите сблъсъци между български граждани и чужденци налагат решителни мерки от Народното събрание като върховен законодателен орган.

Тези мерки за сигурност ще осигурят включването на възможно най-много хора и ще направят всичко възможно да се гарантира сигурността на гражданите, тяхното здраве и собственост, което е неотменим ангажимент на правовата държава.

Утре двата законопроекта се очаква да бъдат разгледани в парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред.Епицентър.бг

Добавете Вашия коментар

TOP