Върховният касационен съд възобнови делото за смъртта на Чората

17 Юли 2015 | 18:06
2 коментара
Общество
Върховният касационен съд възобнови делото за смъртта на Чората

Върховният касационен съд (ВКС ) възобнови делото за смъртта на Чората и върна делото за ново разглеждане от друг състав на касационния съд делото за смъртта на Ангел Димитров –Чората.

Върховният касационен съд (ВКС) трябваше да реши дали да възобнови делото за убийството на Ангел Димитров – Чората по искането на главния прокурор. За смъртта на Чората Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди България на 1 юли 2014 година. Ангел Димитров загина на 10 ноември 2005 година при полицейската операция "Респект" в Благоевград. За смъртта му пред съда бяха изправени Мирослав Писов, Георги Калинков, Борис Механджийски, Янко Граховски, Иво Иванов. ВКС ги призна за невиновни и ги оправда. Основанието, с което главният прокурор иска възобновяване на делото е решението на Европейския съд по правата на човека ( ЕСПЧ ).

ВКС счита, че окончателното решение на ЕСПЧ по делото "Димитров и други срещу България" е от значение за делото, поради което са налице предпоставките за уважаване на направеното искане за възобновяване. Делото да се докладва на зам.-председателя на ВКС и ръководител на Наказателното отделение, с оглед образуването на касационно производство.

Днес ВКС отмени присъдата по делото "Чората" и върна делото за ново разглеждане от друг състав на касационния съд. Така делото ще бъде докладвано на председателя на Наказателна колегия с оглед образуването на касационно производство по протест на прокурор от Военно-апелативна прокуратура, по жалби на подсъдимите Мирослав Писов, Георги Калинков, Борис Механджийски, Янко Граховски, Иво Иванов и по жалба на частните обвинители и граждански ищци по делото срещу решение на Военно-апелативния съд от 2010 г. Решението не подлежи на обжалване. /БГНЕС

Добавени коментари

Gerb публикува:
18 Юли 2015 | 12:32
Тези двамата и.иванов СТРАХЛИВИЯ и б. Механджийски ШИЗОФРЕНИКА ...да си кажат наи сетне
Ани публикува:
17 Юли 2015 | 21:16
Убийците в затвора

Добавете Вашия коментар

TOP