ВЪПРЕКИ ЗАБРАНАТА ЗА ВЪНШНИ ЛИЦА! Състрадателни благоевградчани нахлуха в кучешкия приют край Покровник

23 Октомври 2017 | 08:16
1 коментара
Общество

Трийсетина благоевградчани, сред които спешният медик д-р Снежана Милушева, съпругата на бившия областен управител Любим Пранжев – Красимира, общинският съветник Калоян Ханджийски и др., самоорганизирали се във Фейсбук групата „Помощ за приюта в Благоевград”, в събота нахлуха в базата на „Биострой“ в с. Покровник, където се събират безпризорните четириноги, за да ги нахранят. Това стана въпреки издадената на 3 октомври заповед от управителя на „Алфа груп-Секюрити“ ООД Росен Туталов, според която абсолютно се забранява допускането на външни лица в приюта през почивните дни и заканата, че служителят, който не изпълни заповедта, ще бъде дисциплинарно освободен.

След като предишната събота въз основа на същата тази заповед доброволците били върнати заедно с чувалите гранули и хляба, които носели за животните, завчера в 9.00 сутринта те се струпаха пред бариерата на приюта с твърдото намерение да влязат вътре, дори ако трябва да се бият.

До ексцесии обаче не се стигна, тъй като групата бе посрещната от управителя на приюта Илияна Балева, клетките на животните се оказаха сравнително чисти, а лекарският кабинет – зареден с всякакви медикаменти. Възмущение у природозащитниците предизвика само зеленикавата вода в няколко от кофите на животните и възпаленото око на питбула, собственост на Николай Йорданов, който през лятото нападна с нож свои роднини.

Според природозащитниците кучетата – около 40 на брой, измират от глад въпреки 83 000-те лв. и разклада от 3 лв. на ден, които община Благоевград отпуска за тях. Поне в събота складът на приюта обаче бе зареден с 5 чувала с гранули.

След като нахраниха чипираните животни и ги разходиха из двора, доброволците взеха решение да внесат петиция в ОбС с искане приютът да бъде преместен на друго място, защото през зимата животните буквално измирали тук от студ, да се повишат медицинските грижи за тях и да се разреши на всички любители на животните веднъж седмично да идват да се грижат за кучетата. Последното бе издействано на място – Балева лично обеща това да става за 2 часа всяка събота.

Не намери отговор само въпросът със заповедта на охранителната фирма да се преустанови всякакъв достъп на външни лица до приюта. Според Илияна Балева това било свързано по някакъв начин със строителството на АМ „Струма“, която ще мине оттук, но не стана ясно как точно гражданите биха попречили на строителите.

Факт е, че от доброволците кучетата имат само полза, защото те са хората, които плащат от джоба си лечението на животните при по-сериозни заболявания, те търсят активно в мрежата и осиновители, и дори вече има близо 10 кучета, осиновени главно в чужбина.Струма

Добавени коментари

Байгуй публикува:
23 Октомври 2017 | 09:12
Камбата го нема,а ?

Добавете Вашия коментар

TOP