Въпреки жегата: Мечките в Белица, спят дълбоко

09 Февруари 2024 | 10:39
0 коментара
Общество
Благоевград
Въпреки жегата: Мечките в Белица, спят дълбоко

„Въпреки жегата 15 от 17 мечки спят зимен сън. Единствените, които будуват, са най-малките Теди и Рико. Те предпочитат игрите и боричкането пред сладката, но скучна дрямка.“ Това разказва пред „България Днес“ Димитър Иванов, управител на Парка за танцуващи мечки в Белица.

Паркът за танцуващи мечки в Белица е спасил десетки животни, държани в плен при нехуманни условия. Пространството е защитено място за животни, които са живеели в опасна за тях среда в зоологически градини и циркове. В специалното им местообитание бозайниците се чувстват спокойни и започнали още през септември да се готвят за зимния сън – приготвят бърлогите си с леки „ремонти“.

 

Най-младите обитатели като Теди и Рико, които все още не са спали зимен сън през живота си, тази година са започнали да наблюдават своите съседи какво правят и също се опитваха да копаят бърлоги, но бързо им доскучало и предпочели да прекарват времето си в тичане и мечешки игри. Всички животни са били на специална диета, за да натрупат хранителни запаси под формата на мазнини.

„Двете мечета ще заспят като всички останали, когато възмъжеят. Навремето мечето Монти, което беше спасено през 2010 година от един хотел, беше така, докато не порасна. Когато Монти беше малък, предпочиташе да си прекарва времето в игра и дремане. Това ме кара да вярвам че следващата зима Теди и Рико ще заспят с всички останали. Те са на 6 и 7 години и все още са като деца“, обясни Иванов.

 

„Теди е от Северна Македония и дойде преди 3 години, спасен от зоологическата градина в град Щип. Там бе обречен на тъжен и самотен живот, докато е държан нелегално в малка и несигурна клетка, само от няколко квадратни метра. Рико бе иззет от двора на частен дом в Албания, докато бе едва двегодишен“, сподели още управителят на парка.

Иванов очаква мечките да започнат да се пробуждат от средата на март, но ако температурите се запазят високи, това може да се случи и по-рано.

Добавете Вашия коментар

TOP