Вълна от съпричасност: Стотици доброволци в помощ на пострадалите от наводненията

07 Септември 2022 | 12:54
0 коментара
Общество
Вълна от съпричасност: Стотици доброволци в помощ на пострадалите от наводненията

Денят на Съединението тази година е още по-силен и още по-символичен. Стотици хора се обединиха в помощ на пострадалите след водното бедствие в Карловско. Над 600 души доброволци от всички краища на страната прекараха празничния ден в почистване на пострадалите села.

Над 600 доброволци се включиха в помощ на хората от селата Слатина, Богдан и Каравелово. Те станаха и символа на днешния празник, който показа, че единни сме по-силни, особено когато трябва да се помогне на хората. Всеки сантиметър трябва да бъде почистен, но резултатът трудно се вижда, защото огромно количество кал, пясък и дървени трупи са затрупали домовете на хората и улиците на засегнатите села.

Около 300 семейства са останали без дом. В помощ за тях са насочени усилията на държавата, има готовност да бъдат доставени и временни домове за тях, докато бъдат изградени техните отново, увери премиерът Гълъб Донев, който рано сутринта беше в с. Каравелово. Общината е открила благотворителна кампания с набирателна сметка, защото хората се нуждаят от всичко.

След разрушителната вълна дойде нова - на човещина. На хората, които не са свикнали с камери. Като тази бригада, която от години изкарва хляба си със събаряне на стари къщи. Днес прави точно обратното. Помага за укрепването им.

"Колкото можем помагаме", казва Емил в с. Слатина.

Част от село Слатина все още е недостъпно. Храната в магазините е на изчерпване. Ток и вода няма.

Все още няма достъп до част от Слатина, изчерпват се и хранителните стоки в магазините

Но има хора като Цветелина.

"Носим вода на възрастните хора, които са в отцепената част, тъй като нямат питейна вода. В много от къщите в момента, виждате, още са потънали в кал и ако не влезем да изчистим калта буквално, те няма как да се справят сами, ако не сме обединени. Днес обединението прави силата", казва Цветелина Георгиева.

"Бяха ме извели там, самолетът се върти над мен. Беше много страшно, таман като идеше водата", разказва баба Донка.

"Не се притеснявай, то всичко вече мина", успокоява я Цветелина.

Доброто говори на един език. Казва го украинката Ирина.

"Дойде нашият ред да бъдем благодарни на България за тази помощ, която беше оказана на нас. Пълним кофи, жените пълнят, мъжете ги изнасят. Трябва да си върнем доброто. Доброто поражда добро и ние трябва да дадем рамо сега на българите", казва Ирина Димитрова, доброволец в с. Богдан.

Доброволци от ВМЗ-Сопот се включват в подпомагането на бедстващите карловски села

Помощта е в тонове и идва от всички посоки. 300 пакета с храна идват от ВМЗ-Сопот. Дори биофермата в Розино, която пострада тежко от наводнението дарява стотици килограми храна. Общината в Карлово всеки ден приготвя 250 порции храна и за доброволците.

"За всички има храна. Храната за доброволците, за военните идва тук и им я раздаваме", обяснява Цветана от кметството в с. Богдан.

Правителството обещава помощ за всички пострадали.

"Няма да остане нито един, който е засегнат от бедствието и да не бъде подпомогнат", заяви Гълъб Донев, служебен министър-председател.

Премиерът Донев: Държавата ще отпусне средства за подпомагане на пострадалите от наводненията

Временни жилища за най-тежко пострадалите. Помощ за родителите, чиито деца са ученици. Еднократна парична субсидия за всяко домакинство.

"Ще бъдат отпуснати вода и храна от Държавния резерв за абсолютно всички пострадали общини и села, включително и в Сопот, където знаем, че има проблем с питейната вода", каза още Гълъб Донев, служебен министър-председател.

В селата има скъсана водопроводна мрежа. Ако водата бъде пусната, отново ще залее селата. И затова институциите търсят безопасно решение.

"Като се поочисти инфраструктурата - тогава да пуснем частично водата, да видим къде е прекъснато, да затапим и да започнем да правим временни водопроводи и идеята е тогава да подаваме водоснабдяването", обясни Огнян Кулишев - директор на ВиК-Пловдив.

А под калта, която още дни наред ще бъде чистена, стои въпрос, който хората задават от първия ден - само природата ли е виновна и защо се стигна до тук...?

Следователи разследват всичко, свързано с наводнението. Премиерът Гълъб Донев днес каза, че засега няма данни друго освен дъждовете да са причина за наводненията, но ако бъдат установени нарушения, те ще бъдат санкционирани по възможно най-строгия начин./БНТ/

Вълна от съпричасност: Стотици доброволци в помощ на пострадалите от наводненията
Вълна от съпричасност: Стотици доброволци в помощ на пострадалите от наводненията

Добавете Вашия коментар

TOP