Второкласници рисуваха лика на Васил Левски в Петрич

16 Февруари 2024 | 16:17
0 коментара
Култура
Благоевград
Второкласници рисуваха лика на Васил Левски в Петрич

С тематична музикална програма 90 второкласници от четвърто Основно училище „Христо Смирненски“ в Петрич се включиха днес в масово рисуване на портрета на Васил Левски. Инициативата е на техните учители, които разказаха, че цялата седмица е била свързана с активности, посветени на делото на Апостола на свободата.

 

Преди рисуването възпитаниците бяха подготвили кратка музикална програма. В началото на тържеството директорът Антонка Китанова разказа за личността и делото на Левски. „И нека бъдещите поколения, и вие, и тези след вас, помним и почитаме с голяма признателност делото, което е извършил той за свободата на България“ – с тези думи се обърна тя към учениците.

 

Василка Велкова, начален учител на втори А клас разказа за БТА, че инициативата първо е дошла от учителите, след това срещнала подкрепата на родителите и с учениците. Всички са приели присърце идеята и са закупили материали, а децата са очаквали с нетърпение деня. Преди това цяла седмица работихме да получат знания за делото на Левски, направихме викторина, направихме рецитал, състезание за най-добър разказвач на произведение, а това е венецът на седмичния ни труд свързан с делото на Апостола, каза Велкова.

Тя посочи, че предстои и седмица, която ще бъде посветена на Трети март. Всички колеги много държим на родолюбието, което да се формира не само вътре в класа, а родолюбие, което да присъства в извънкласната дейност, да запазим тази нишка в бъдещото поколение, посочи тя.

Активностите, посветени на живота и делото на Васил Левски в Петрич, ще продължат и в понеделник, когато в следобеда ще бъдат наградени участниците в конкурса „Поклон, Апостоле“ на Общински детски комплекс – Петрич. Надвечер ще започне и традиционното за южния град факелно шествие, което ще тръгне от сградата на Общината, съобщава сайтът на Общинска администрация.

Вечерта ще продължи с литературно-музикална композиция и тържествено поднасяне на цветя и венци пред паметник „Васил Левски“. Първият бюст-паметник на Апостола в южния град беше открит преди около две години, а в инициативата по изграждането се включиха много хора.БТА/Евелина Митрева

Добавете Вашия коментар

TOP