ВТОРИЯТ МАНДАТ: Започнаха преговорите на акад. Денков за кабинет, ГЕРБ и ДПС напуснаха

16 Декември 2022 | 13:17
0 коментара
Политика
ВТОРИЯТ МАНДАТ: Започнаха преговорите на акад. Денков за кабинет, ГЕРБ и ДПС напуснаха

„Приемам вашето присъствие като знак, че сме готови всички да влезем в един конструктивен разговор", посочи Денков

ГЕРБ и ДПС напуснаха започналата в зала „Запад“ на Народното събрание среща на „Продължаваме Промяната“ с парламентарно представените партии. 

Разговорите бяха по инициатива на номинирания за премиер академик Николай Денков. На срещата се отзоваха представители на БСП, ГЕРБ, ДБ, ДПС и "Български възход" в петък.

„Приемам вашето присъствие като знак, че сме готови всички да влезем в един конструктивен разговор, с който да осмислим съществуването и на НС, тъй като то трябва да има своите цели.  Да обсъдим спокойно възможността за един кабинет, който да има политическа подкрепа. Целта на тази среща е да обсъдим приоритетите, които могат да ни обединят”, обърна се към присъстващите в залата академик Денков. 

Десислава Атанасова от ГЕРБ определи разговорите като "дълбоко закъснели". 

"Като системна евроатлантическа партия и с уважение към представителите и гласувалите български граждани сме тук да заявим своята позиция. Много отдавна сме преценили кои са важните теми за България и ги поставихме за обсъждане във формат, на който вие също се отзовахте. Темите, които поставихте с изпратеното писмо до нас, са теми, които присъстват и в нашия дневен ред. Но считаме, че този разговор е дълбоко закъснял”, заяви Атанасова. 

И допълни: „Разговор, в който се търси подкрепа с втория мандат за правителство, след като са изгорени много мостове, след като комуникацията между парламентарните групи, включително и при връчения първи мандат и при молбата за среща с кандидата за премиер от името на коалиция ГЕРБ-СДС, е тема, която вероятно, на днешния разговор, не трябва да взема превес. Г-н Денков, струва ми се, че влизате в ролята – с уважение към вас, но не и към позицията, за която сте предложен - на кукла на конци. И зад вашия широк академичен гръб стоят номинациите, които вие и вчера и днес обявихте в телевизионен ефир на съпредседателите на "Продължаваме Промяната”., Считаме че хора, които през последните 8 месеца доказаха, че не могат да се справят като върха на изпълнителната власт – не могат да бъдат отново номинация в кабинет, за който се търси консенсус”. 

"Нашият разговор ще се изчерпи до тук", заяви Атанасова преди тя и колегите ѝ да напуснат залата.

Малко по-късно Мустафа Карадайъ и колегите му от ДПС също напуснаха срещата.

„Освен цели и приоритети за нас е важно какво и от кого ще се прави. За нас програмата и състава са много важни казахме го на г-н Габровски, казваме го и на вас”, посочи лидерът на партията преди да напусне залата.

Добавете Вашия коментар

TOP