ВСС решава на 18 май ще освободи ли предсрочно Гешев

04 Май 2022 | 12:55
0 коментара
Общество
ВСС решава на 18 май ще освободи ли предсрочно Гешев

Висшият съдебен съвет ще реши на 18 май дали главният прокурор Иван Гешев да бъде освободен предсрочно. Това стана ясно от заседанието на ВСС.

Пленумът прие и да обедини и разгледа съвместно, по същество, и двете предложения за освобождаване от длъжност на Гешев – на бившия служебен министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов от 2021 г. и на настоящия министър на правосъдието Надежда Йорданова.

Днес ВСС откри втора процедура за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев по предложение на бившия служебен министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов от 2021 г. Членовете на съвета приеха предложението за редовно и допустимо.

“Държа двете искания да бъдат разгледани по същество, за да не се позволява да продължава изпълнителната власт да се упражнява върху независимата съдебна власт, върху ВСС”, заяви Гешев в началото на заседанието. 

Той подчерта, че няма възражения по допустимостта на предложението.

Членовете на ВСС обсъдиха дали и какви доказателствени искания ще бъдат допуснати за изясняване на обстоятелствата, посочени от проф. Янаки Стоилов в предложението му.

На 4 април ВСС прие да открие процедура за освобождаване на Иван Гешев от длъжността главен прокурор по предложение на министъра на правосъдието Надежда Йорданова.

Основанията за искането на проф. Стоилов са разгласяване на данни от досъдебно производство; публични изявления и коментари, които показват пристрастност и предубеденост и нарушават презумпцията за невиновност; липса на еднакви критерии при преценката и действията по случаи, засягащи лица, заемащи висши държавни длъжности; използване на служителите от Бюрото за защита на свидетели за извършване на претърсвания и изземвания в сградата на президентството, което е злоупотреба с техните служебни задължения, нарушаване принципа на разделението на властите и недопустимо посегателство над друга конституционна, установена институция; пренебрегване на принципа за случайно разпределение на делата чрез създаване на специализирани отдели в Софийската районна прокуратура и Софийската градска прокуратура.

Добавете Вашия коментар

TOP