Всяко трето дете между 15 и 19 г. посяга към цигарите, момичетата-повече

14 Септември 2023 | 12:03
0 коментара
Общество
България
Всяко трето дете между 15 и 19 г. посяга към цигарите, момичетата-повече
40% от българите пушат, като този порок е по-характерен за мъжете. Над 30% от децата на възраст 15-19 г. също посягат към цигарите, като тук делът на момичетата е по-голям. Тези данни обяви зам.-министърът на здравеопазването на доц. Михаил Околийски. По този повод за трета поредна година се проведе кампания срещу употребата на тютюневи изделия сред подрастващите - "Можещите".

"Утре училището отваря врати. Учителите, родителите - можем да бъдем една идея по отговорни към децата. Надяваме се, че кампанията ще продължи своя живот, тя е развита с тази цел. Искахме да покажем, че животът е толкова интересен и когато влизаш в тийнейджърството, имаш толкова много други неща, които могат да те направят готин. Особено тютюнопушенето е лесно за започване и става все по-лесно. Децата ни имат нужда от уважителен разговор по тези теми", коментира Яна Алексиева от Асоциация "Родители" в студиото на "България сутрин".


Пред Bulgaria ON AIR микробиологът от БАН д-р Илиян Манойлов обяви, че в края на кампанията са направили експеримент за ефекта от изпушването на една кутия с цигари.

"Основното е да видиш как се натрупват вредните вещества. Да, като си на 15-16 години можеш да си позволиш да пушиш, за да се впишеш, но с времето хората търсят убежище в цигарите и това е от стреса", обясни микробиологът.

Нагледното използване на подобен експеримент носи повече ефект, отколкото само показването му на снимка, смятат той.

"Трябва да говорим ясно и с контрол и отговорност. До младите хора достигат всички други тютюневи изделия, които са представени като нещо приятно, заместващо, нещо безобидно. Няма кой знае какъв контрол. Всеки може да е активен и когато някой види, може да сигнализира. Нашите млади хора и деца трябва да имат среда - достъпен спорт, хобита и този пример трябва да е напред, затова кампанията ни е "Можещите", каза Алексиева.

Според д-р Манойлов хроничните възпаления на гърлото, заболяванията от имунологичен характер на белия дроб, могат да влошат качеството на живот и подчерта, че темата трябва да се засяга активно и в училище.
 

Добавете Вашия коментар

TOP