Всяка втора проба от Кюстендил е с британския щам на COVID-19

17 Февруари 2021 | 09:07
0 коментара
Общество

В ситуацията с COVID-19 у нас най-критично е положението в област Кюстендил. Там данните за последните 14 дни показват 408 заболели на 100 000 души. 
„В пробите, които са дадени в края на декември, има наличие на британския щам. Знаете, този щам е много по-виролентен и ние смятаме, че бързото нарастване се дължи на това”, коментира пред Нова телевизия областният управител на Кюстендил Виктор Янев.

Пробите, които са постъпили от града в Националния център за заразни и паразитни болести показват, че всяка втора е именно с британския щам. „Той циркулира широко в кюстендилския регион и на него се дължи повишената заболеваемост. Той е с 50, според някои данни и до 75% по-лесно разпространим или по-заразен в сравнение с предишните циркулиращи коронавируси”, каза проф. Нели Корсун.

В местната болница беше разкрито второ COVID отделение, а през последните дни все повече легла се запълват. „В последните две седмици тенденцията е между 70 и 90 хоспитализирани. Има с тежко положение”, посочи Виктор Янев.

Добавете Вашия коментар

TOP