Всички ученици на 2-о ОУ „Димитър Благоев” ще учат присъствено, докато трае ремонтът на покрива

14 Септември 2021 | 09:45
0 коментара
Общество

Всички ученици на 2-о ОУ „Димитър Благоев” ще учат присъствено, докато трае ремонтът на покрива. Както „Струма” писа, веднага след откриването на учебната година, или от 16 септември, в училището започва дългоочакваният неотложен ремонт на покривната конструкция, която тече вече 3 години и създава реална заплаха за живота и здравето на деца, учители и родители. Заради това бе взето решение учениците от 1 до 3 клас да учат присъствено, а останалите да са онлайн.

За да се обясни ситуацията около ремонта, заложен да се извърши за 20 работни дни, от училището проведоха родителски срещи по класове. На тях лично директорът Милена Ковачева отговаряше на въпросите и притесненията на майките и бащите. Някои проявиха разбиране, но е факт и че след повечето срещи родители звъннаха на редакционните телефони с настояване децата им да учат присъствено. Имаше и „екзотични” предложения, като например да се обособят класни стаи на открито в градската градина или парк Бачиново. Също така майка бе на мнение, че сега може да се направи нещо като козметичен ремонт, колкото да се закърпят дупките, а основният да е по-нататък.

„Намерено е решение. Всички ученици ще се обучават присъствено”, съобщи вчера за „Струма” началникът на Регионалното управление на образованието Ивайло Златанов.

Сама по себе си подобна организация е безпрецедентна, още повече че става въпрос за близо 550 ученици в 22 паралелки, които не могат просто заради настояванията да учат където и да е. Новопостъпващите 72-ма първокласници ще са в Националната хуманитарна гимназия. Там на третия етаж са предоставени три стаи в отделно крило, санитарен възел, вход/изход, осигурен е и кетъринг. Относно притесненията на родители, че чиновете на гимназистите са големи и стигали до брадичките на първолаците, от 2-о ОУ ще пренесат в НХГ масите и столчетата от класните стаи на децата.

9-о ОУ приема трите паралелки във втори клас и те по график ще бъдат извозвани и прибирани с автобусчета оттам.

За третокласниците се обсъждаше вариант да са в сградата на Регионалната библиотека, но директорът на РЗИ д-р Калоянов не е одобрил идеята. Така трите паралелки в 3 клас ще са в Центъра за личностно и творческо развитие /Младежкия дом/. Там, както посочи Ив. Златанов, са осигурени три големи зали, има и топла вода.

След разговори между началника на РУО и ръководството на Американския университет е намерено решение и за четвъртокласниците, които са и най-много – 4 паралелки. Те ще учат в централната сграда на АУБ.

В преговорите се включва и кметът Илко Стоянов. Въпреки първоначалния отказ да вземат третокласниците, сега от Колежа по туризъм се съгласяват да приемат 9-те паралелки с учениците от 5, 6 и 7 клас.

„Идеята е учениците от прогимназиален етап да учат в една сграда, за да не се налага на учителите постоянно да тичат от едно на друго място за всеки час”, уточни Ив. Златанов.

Така след удовлетворяване исканията на родителите децата им да не започват годината с обучение от разстояние в електронна среда, на 15 септември в двора на 2-о ОУ ще има тържество.

Източник: Вестник Струма

Добавете Вашия коментар

TOP