Всички срещу стария кмет спря отново ГЕРБ в Благоевград

07 Ноември 2023 | 15:52
7 коментара
Политика
Благоевград
Всички срещу стария кмет спря отново ГЕРБ в Благоевград

В Благоевград за втори път ГЕРБ подкрепят независим кандидат-кмет и за втори път губят. Илко Стоянов, който през 2019 г. спечели, издигнат от ИТН, сега се яви като независим, подкрепен от партията на Бойко Борисов, и загуби с 806 гласа от опонента си Методи Байкушев, издигнат от ПП-ДБ.

Новият кмет е на 42 г., бил е управляващ съдружник в адвокатско дружество в София, специализирал се е в международни арбитражни дела, административно право, устройство на територията, строително и данъчно право. Преподавал е в Американския университет и ЮЗУ “Н. Рилски”.

 

Той получи 50,21%, или 13 611 гласа, а загубилият – 47,24%, което е 12 805 гласа. Между двата тура Стоянов вдигна подкрепата си с около 3500 гласа, а Байкушев – с 6200, пише „24 часа“.

Преди 2 г. на частичните кметски избори ГЕРБ отново заложиха на независим кандидат, който остана трети.

 

Публична тайна е, че в общинската структура на ГЕРБ има сериозни проблеми от години, разделени са на поне три лагера и заради това не могат да излъчат партийна кандидатура за кметската битка.

И макар лично Борисов да дойде в града и да застана до Стоянов, не е сигурно, че членовете са дали гласа си за “техния” човек. Част от тях все още подкрепят бившия кмет от ГЕРБ Атанас Камбитов, който напусна партията заедно с Цветан Цветанов. На първи тур Камбитов остана четвърти с 4321 гласа и макар да не призова поддръжниците си кого да подкрепят на балотажа, направи намек, че това не трябва да е човекът на ГЕРБ. Байкушев получи доста гласове и от останалия на трети Николай Шушков, от БСП и “Левицата”, смятан за човек на президента Румен Радев.

 

По време на кампанията пък Байкушев внесе искова молба в Районен съд – Благоевград, срещу Стоянов за негово изказване на дебат в национална телевизия. “Стоянов заяви, че никога не съм бил собственик в адвокатска кантора, а съм бил “обикновен работник”. Директно ме обвини, че представям фалшива визитка”, коментира Байкушев. Той обеща, че исканото обезщетение от 5001 лв. за неимуществени вреди ще дари за благотворителност.

Добавени коментари

Еврото публикува:
10 Ноември 2023 | 12:25
Илко не е избор на структурата на Герб,а лично на Новаков и Савеклиева! Герб загуби от това, че не издигна собствен кандидат,но може би това са указанията от Високата порта?! Повтори се същият сценарии като с Дончо,с тази разлика че Илко ,Савеклиева и Новаков прецакаха общинската листа,разцепиха Партията с гнусни интриги!
Петър публикува:
08 Ноември 2023 | 13:35
Погледнете селата и ромските секции,Тръчи лежи бие с 80%... не трябва да си социолог,за да разбереш ,че Купуването и продаване на гласове е престъпление! .....Благоевград бил на хората? Кафяв педал!......С малко ,но за винаги лайнер долен!
Ани публикува:
07 Ноември 2023 | 20:35
Излишно е да помпате сега Байкушев, очакваме от него да разчисти тая слагаческа община, да съкрати или премахне общинските недоносчета-дружества и да започне да работи за съгражданите си! Да видим!
Ром от Брежани публикува:
07 Ноември 2023 | 18:29
Илко НЕ Е избран през 2019!
Илян публикува:
07 Ноември 2023 | 17:07
Къде са тия от инспектората, хахахаха
хаха публикува:
07 Ноември 2023 | 16:50
"бил управляващ съдружник в адвокатско дружество в София" Моля?? "специализирал се е в международни арбитражни дела" Моля?? "Преподавал е в Американския университет и ЮЗУ “Н. Рилски”. Моля??? Да бъдеш поканен лектор за 2 лекции не е преподване
Георги публикува:
07 Ноември 2023 | 16:12
Много тъпа статия. Бриндо, на Байкуша с е слагаш, ама си врътнат

Добавете Вашия коментар

TOP