Всички искат правителство: Първи ден консултации при президента (ОБЗОР)

11 Март 2024 | 18:45
0 коментара
Политика
България
Всички искат правителство: Първи ден консултации при президента (ОБЗОР)

Президентът Румен Радев попита ГЕРБ-СДС, и "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) имат ли нужда от още време да преговарят за съвместно управление, преди да връчи първия проучвателен мандат на най-голямата парламентарно представена политическа сила.

На свой ред от двете формации заявиха, че на този етап диалогът между тях е конструктивен и настояха за повече време преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство. От ДПС потвърдиха, че са последователни в подкрепата си за правителството и ще продължат да бъдат фактор за стабилност при евентуална ротация.

В почивните дни коалициите ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ започнаха преговорите за споразумение за съвместно управление. Днес те увериха държавния глава в конструктивния разговор помежду си до този момент.

Държавният глава свиква днес и утре парламентарно представените политически сили на консултации за съставяне на правителство, след като миналата седмица премиерът Николай Денков подаде оставка. Днес президентът се срещна с представителите на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Утре консултациите продължават с „Възраждане“, „БСП за България“ и „Има такъв народ“. 

В началото на срещата с ГЕРБ-СДС президентът Радев коментира, че публичната комуникация между партиите в коалицията напоследък сякаш е "съживила" призрака на предсрочните парламентарни избори. Той попита представителите на ГЕРБ-СДС дали имат нужда от още време и готови ли са за връчването на мандата.

От ГЕРБ-СДС на консултации при президента беше преговарящият дамски екип - вицепремиерът в оставка Мария Габриел, заедно с Теменужка Петкова, Деница Сачева и Рая Назарян.

Имаме нужда от стабилност, но трябва да се стъпва на принципна основа, заяви Мария Габриел на консултациите при президента. От самото начало за мен е много важно да има диалог, да се казват добрите и критичните неща, отбеляза вицепремиерът и министър на външните работи в оставка. Тя подчерта, че е важно да не се губи от поглед интересът на страната. Имаме нужда от стабилност, но тя трябва да стъпва на фундаментални ценности, на принципна основа, смята Габриел. За нас е важно да се откроят общите неща, но и да се постигне съгласие и да се търси начин как да се преодолеят различията, където ги има, добави тя.

Разговорите са конструктивни, имаме общи точки, но и различия, нужно ни е още малко време, коментира Мария Габриел пред медиите. Вицепремиерът в оставка припомни, че ГЕРБ-СДС са предложили споразумение за съвместно управление с ПП-ДБ. Тя определи тона на преговорите през почивните дни като конструктивен. Всеки има ясен документ, важно е да работим върху общ текст, важно е да си дадем шанс да продължи конструктивният дух на преговорите, какъвто е до момента, обясни Габриел. 

Не сте ме чули да говоря за "червени линии", няма да си променя речника, отговори тя на въпрос дали има такива между преговарящите страни. Диалогът, много ясното носене на отговорност, ангажимент и възможност решеното да бъде контролирано е водещ принцип, подчерта тя.

Държавният глава попита ПП-ДБ дали са готови да подкрепят правителство с първия мандат - на ГЕРБ-СДС, Радев поиска да знае и дали те са склонни да продължат по същия път, както преди девет месеца, или да преразгледат отношенията си с ГЕРБ-СДС. Президентът отбеляза, че през последните девет месеца основно ПП-ДБ са носили отговорност за управлението, като са се споразумели с ГЕРБ-СДС първата политическа сила да има официално само един представител в Министерския съвет и са си осигурили твърдата подкрепа на ДПС за конституционните промени. 

Вие успяхте да сформирате управление с вашия мандат, но виждаме, че сложните отношения с вашите партньори остават включително и по време на преговорите сега, отбеляза президентът. 

Това, което очакваме, е да намерим съгласие и това съгласие да доведе до реализацията на първия мандат, коментира Николай Денков. По думите му, ако такова не бъде постигнато, най-вероятно означава, че отиваме на избори.

Премиерът в оставка отбеляза, че има съществен напредък във водените преговори с ГЕРБ-СДС. Действително, преди девет месеца поехме отговорност, осъзнавайки риска, че тя ще нанесе политически щети, но според нас това си струваше, защото след девет месеца, след приети два бюджета, след промени в Конституцията, след развиване на инвестиционните проекти, които бяха "заседнали" години наред, след "отпушване" на основните проблеми, свързани с енергийния преход, можем да кажем, че си струваше това усилие, посочи Денков. Във връзка с преговорите той призна,  че отношенията с ГЕРБ-СДС са сложни. Именно затова намираме за правилен акта, че имаме сложени два документа на масата на преговорите, защото дали ще продължим и как ще продължим зависи от това как ще изглежда споразумението за управление оттук нататък, добави Денков. "Това, което е много важно и имаше разбиране от другата страна, е че тези преговори трябва да започнат с дискусия за реформите, които още не са свършени, със задвижването на тези регулатори и контролни органи, които не работят. Затова първата част на тези преговори е как ние подхождаме към продължаването на тези реформи", добави Денков. Предстои обсъждане на възможен персонален състав на Министерския съвет, каза още той и добави, че докато не приключи този процес, няма как да бъдат обсъждани детайлите. 

Денков отбеляза също, че трябва да бъде уточнена законодателната програма, по която не е започнала работа. Имаме първи вариант на списъка, отделно - управленската програма, която трябва да се актуализира и, разбира се, съставът на Министерския съвет, уточни премиерът в оставка.

Уверихме президента, че искаме да се осъществи ротацията, също така му казахме, че ако няма съгласие, сме готови да отидем на избори - това не е добър вариант, но може да се окаже единственият възможен, ако не се разбере, че реформите трябва да продължат, каза Денков в отговор на въпрос. 

От ДПС увериха президента, че ще бъдат фактор на стабилност, ако се постигне ротация. Ако двете управляващи коалиции ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се разберат и има ротация, ДПС ще продължи същата политика - да бъде фактор на стабилност и разумно да подкрепя онова, което смята, че е в полза на хората, заяви Йордан Цонев. 

Председателят на ДПС Джевдет Чакъров коментира, че за политическата ситуация, в която се намираме и консултациите, които се провеждат, ДПС не е променила позицията си. Надяваме се, основните субекти да намерят формулата, ако не - винаги има възможност да се намери друга конфигурация, но като че ли тя ще бъде доста трудна, посочи той.

Държавата трябва да има стабилност и предвидимост. В това отношение позицията на ДПС не се е променила - да се намери формула за управление в настоящия момент с оглед на политическата ситуация и сложната геополитическа ситуация. Нашата подкрепа винаги е била предвидима и последователна, увери политикът.БТА

Добавете Вашия коментар

TOP