Всеки трети брак в Сандански завършва с развод

10 Януари 2019 | 06:32
0 коментара
Любопитно

Всеки трети брак, сключен през последните 10 години в Сандански, завършва с развод, сочи официалната статистика.

През изтеклата 2018 година 46 са определенията за развод, постановени в Районен съд – Сандански. В предходната 2017 година те са 69. Основната причина, която посочват в молбата си  мъжете и жените, за развода е несходство в характерите. Тези разводи приключват по взаимно съгласие, през изтеклата година те са 27.

Честа причина за разводите са прояви на алкохолизъм, наркомания, пристрастеност към хазарта на половинката или физически или психически тормоз. При тези разводи се водят две или три съдебни дела със свидетели, прави се делба на имоти и покъщнина. В три от регистрираните разводи изневяра е посочена като мотив за разтрогване на брачния съюз. 

Критична за брака на санданчани е възрастта между 30 и 40 години. Статистиката показва, че най-стабилни са браковете между партньори над 55 години.

10 са разводите на семейства в други съдилища, а не в Районен съд – Сандански. Причината е, че мъжът или жената избират да се разведат на друго място, за да не стане достояние до много хора. В класацията на разводите на първо място е Сандански, следват  живеещи в селата Поленица, Дамяница, Лешница, Джигурово и Склаве.

В същото време сключените през 2018 г. граждански бракове са 163, с 12 по-малко от тези през 2017 г. От тях 12 са сключени в чужбина и са пресъставени в Сандански. Добрата новина е, че 53-ма санданчани, живеещи извън страната – в Англия, Германия, Гърция, Италия, Испания, Полша и САЩ, са записали децата си с българско гражданство и са с адресна регистрация в Сандански.

153 са новородените през 2018 г. в АГ отделението на санданската болница, 53 деца са родени в болници в чужбина. Една трета от бебетата са родени в семейства без сключен официален брак.

ЛИДИЯ МАНЕВА в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP