Всеки асансьор у нас трябва да е с телефон до края на годината

13 Октомври 2016 | 07:53
0 коментара
Общество
Всеки асансьор у нас трябва да е с телефон до края на годината

До края на тази година всеки асансьор у нас трябва да бъде оборудван с телефон. Ако това не се случи, те ще бъдат спрени. При инцидент устройството осигурява денонощна директна връзка с фирмата, която поддържа асансьора.Изискванията за поставянето на телефон влизат в сила през 2014 г.. Две години по-късно оборудваните асансьори са едва 20% от общия им брой.„Не това е най-важното нещо за един асансьор, определено има по-важни неща, на които да се обърне внимание... на безопасността на асансьорите и на тяхната модернизация”, каза Дилян Пенчев, асоциация асансьорни техници, цитиран от bTV.

Освен апарата, собствениците на апартаменти ще трябва да заплатят и сим карта към него, както и монтажа. Така сумата достига близо 300 лева.
Домоуправители се притесняват, че няма да се използва както трябва - Децата ще звънят, дори и големите хора може да звънят за каквото трябва и за каквото не трябва.

От Държавната агенция за метрологичен и технически надзор настояват за телефонната уредба и отказват да променят крайния срок.

„Две години нищо не се е правело в тази посока, последните три месеца са се активизирали. Има три номера, които са въведени предварително в устройството, така че, ако един техник не отговори, веднага да се пренасочи към следващ”, обясни председателят на агенцията Александър Манолев.

Проверките започват през януари. Асансьор без телефон ще бъде спрян.БЛИЦ

Добавете Вашия коментар

TOP