Все повече жени на средна възраст посягат към алкохола

29 Юни 2023 | 10:47
0 коментара
Любопитно
България
Все повече жени на средна възраст посягат към алкохола

Нивата на употреба на алкохол сред жените на средна възраст растат, съобщи ЮПИ. Навсякъде в социалните мрежи и по телевизията могат да бъдат видени групи жени между 30 и 40 години, които държат чаши шардоне или каберне. Научно изследване показва, че тези жени са с 60 процента по-склонни да пият големи количества алкохол в сравнение с връстничките си преди 25 години. 

Учените са установили, че рискът е най-голям при жени, които нямат деца до 35-годишна възраст. "Откритието, че жените, които нямат деца, са по-рискови по отношение на алкохола, не е отсега, то е факт от десетилетия", каза Рейчъл Адамс от университета в Бостън, която е автор на изследването. Според Адамс жените намаляват количествата алкохол, след като станат родители. "Сега обаче множество жени отлагат майчинството и като следствие от това употребата на алкохол нараства", допълва тя. 

Екипът, осъществил изследването, е открил, че 54 процента от жените, участвали в проучвания в периода 1993-1997 г. са имали деца преди да навършат 30 години. През 2018-2019 г. те вече са 39 процента. 

Според учените през последните две десетилетия расте и броят на смъртните случаи, свързани с употребата на алкохол. 

Нивата при мъжете все пак остават по-високи. Въпреки това смъртните случаи, свързани с употребата на алкохол при жените, нарастват по-бързо, отколкото при мъжете. 

За препиване се смята консумирането на четири или повече малки питиета едно след друго. 

Според Националния институт, изследващ алкохолизма в САЩ, неумението за спиране и контрол върху пиенето, водещо до проблеми със здравето, работата и социалните връзки, се определя като психическо разстройство.

В началото на 90-те години 15 процента от изследваните 35-годишни жени са били склонни да препиват, а 24 процента са докладвани като неумеещи да спрат и да се контролират. През последните години тези числа растат - 20 процента са склонни да препиват, а 31 процента отговарят на критериите за психическо разстройство. Рискът е по-висок при жени, които нямат деца. 

Според Рейчъл Адамс настоящото изследване не се фокусира върху причината за употреба на големи количества алкохол. Тя отбелязва и вредата от промотирането на културата на пиене на вино от майките в социалните мрежи и по телевизията, които показват пиенето като начин за справяне със стреса от майчинството. "Има все повече алкохолни продукти, които са насочени към жените на средна възраст без оглед на това дали имат или нямат деца - нискокалорийни питиета, сладки коктейли и др."

Жените на средна възраст без деца се сблъскват с още по-голям риск от засилена употреба на алкохол.

Рейчъл Адамс подчертава, че нейният научен екип не се занимава с личното решение на жените кога и дали да станат майки. Резултатите показват, че макар жените без деца да са по-застрашени, рискът расте и сред жените с деца. 

Добавете Вашия коментар

TOP