Все повече безработни в Банско и Разлог

15 Октомври 2020 | 16:06
1 коментара
Бизнес

Тревожна е ситуацията с обявените работни места в навечерието на зимния туристически сезон в региона на Банско и Разлог. 

За разлика от други години, когато по това време се организира традиционна трудова борса за наемане на работници в хотели и ресторанти, сега търсене има само за някои от малките хотели, 2 от по-големите вериги, останалите изчакват нивото на резервации, които все още са слаби.

Най-висок е показателят на безработни за общините Белица и Якоруда, съобщава директорът на Бюрото по труда в Разлог Марияна Тренчева, която информира и за програмите за заетост на младежи и мерките, които трудовите експерти прилагат в момента.

В сравнение с първото деветмесечие на 2019- та година броят на регистрираните безработни лица е с 1 458 повече, като най-голямо е увеличението от прекратени трудови договори в сферата на туризма за общините Разлог и Банско. 

Най-високо е равнището на безработица в община Белица – 35.5 % , следвана от община Якоруда – 28.9%. На територията на община Разлог безработните лица са 13.5% от трудово активното население, в Банско 13.4%.

Очакванията на трудовите експерти са, през месец декември да има по-засилен интерес в туристическия бранш, да се увеличат заявките и резервациите.

От Бюрото по труда в Разлог съобщават, че от началото на годината до края на месец август освободени отрасъл "Преработваща промишленост" са 406 лица, търговия и ремонт на автомобили – 341 лица./БНР/

Добавени коментари

Аз съм майка ти публикува:
16 Октомври 2020 | 13:45
'Аз съм мръшата' вече я нема да коментира

Добавете Вашия коментар

TOP