Все повече банки таксуват за теглене на пенсии от банкови сметки

21 Март 2022 | 12:11
0 коментара
Бизнес
Все повече банки таксуват за теглене на пенсии от банкови сметки

От началото на годината се увеличи броят на банките, въвели такси за теглене на пари от сметка, в която НОИ превежда пенсия. За това алармират финансови експерти. При теглене от банкомат се прилага и стандартната такса.

Все пак облекчени условия за пенсионерите са възможни. Това каза финансовият анализатор Десислава Николова за Радио Варна. Според хора от бранша има начини банките да въведат продукти, които да са социално-ориентирани.

Николова изчислява, че ако пенсионер получава средната за страната пенсия и я изтегли накуп, при заложена такса от 0.16% ще плати близо 1 лев за транзакцията.

„Опитът показва, че пенсионерите теглят пенсията си накуп и не извършват голям брой операции. Има редица продукти, които са предназначени за пенсионери. Може би е време с увеличаването на таксите, банките да помислят за тази таргет група като направят преференциални и по-ниски такси за нея”, заяви Николова.

Според нея може да има по-социално-ориентирани продукти. Проблемът е, че когато се привилегирова една социално-уязвима група по отношение на доходи и други групи ще искат това. Затова трябва да се мисли и работи в тази посока, категорична е Николова.

Добавете Вашия коментар

TOP