ВРЕМЕТО СЕ ОЗЪБИ: Градушки, пороен дъжд, силни ветрове и паднали дървета подплашиха страна!

17 Април 2024 | 21:10
0 коментара
Общество
Благоевград
ВРЕМЕТО СЕ ОЗЪБИ: Градушки, пороен дъжд, силни ветрове и паднали дървета подплашиха страна!

Времето се обърна и натвори куп бели из страната. След като съвсем близо до нас затрупа съседите със сняг, ние пък преживяхме в сряда бури, градушки и обилни дъждове.

Драстично паднаха температурите, силен вятър нахлу от север и изпочупи дървета.

Докато в Русе се струпват буреносни облаци и се очаква т валежи, достигащи 30-40 литра на кв.м, градушка с размерите на лешник удари петричките села в района на „Кулата“, пише Glasnews.


glasnews/Димитър Соколов, Мирослав Апостолов

 

В Хасково пък пропищяха от паднали дървета, потрошили покриви и коли.

Велико Търново също пострада.  Там също дърво се е стоварило върху пътя, а част от него - върху паркиран автомобил,съобщават жители на старата столица.

 


glasnews/Димитър Соколов, Мирослав Апостолов

 

В София също още от вторник срещу сряда през нощта преживя ураганен вятър и дъжд. Времето продължава да  е мрачно, студено и дъждовно.
В нощта срещу четвъртък валежната зона постепенно ще се премества на изток, на места в Централна и Източна България количествата ще са значителни, ще има и гръмотевични бури. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

За 18 април, четвъртък, от НИМХ издадоха предупреждение от първа степен – жълт код, за интензивни валежи и гръмотевични бури. Очакват се количества от 20-30 mm, локално до 40-50 mm.

Предупреждението е в сила за 6 области – Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Хасково и Кърджали.

През деня облачността ще бъде предимно значителна. Сутринта ще вали над източната половина на страната, а следобед валежите ще започнат и в югозападните райони.

Ще остане ветровито, с умерен, в Дунавската равнина – силен северозападен вятър, с който ще продължи да нахлува и по-хладен въздух. Максималните температури ще са между 13 и 18 градуса.

Значителна облачност се прогнозира и за петъчния ден, когато отново ще има валежи от дъжд, макар и по-слаби в сравнение със сряда и четвъртък.

Когато е издаден жълт код за валежи от дъжд, от НИМХ съветват да бъдем внимателни за възможност от локални наводнения, малко на брой. Възможно е да се наложи прекъсване на дейности на открито, както и да има затруднения при шофиране заради намалена видимост и аквапланинг.

Добавете Вашия коментар

TOP