Време за пречистване: 16 метода за детокс преди празниците

22 Декември 2022 | 11:30
0 коментара
Любопитно
Време за пречистване: 16 метода за детокс преди празниците

Идва един от най-прекрасните периоди в годината, изпънен с празнични вечери, събирания с любими хора и весели пожелания.

Дори винаги да се заричаме, че няма да прекаляваме с храните и напитките, плановете  невинаги се осъществяват. След празниците сме няколко килограма нагоре, усещаме се подути, подпухнали. Тогава знаем, че е настъпил моментът за детокс на организма.

Разтоварващ режим е добре да си направим и преди празници. Детоксът преди празници не бива да се приема като гладуване. Нужни са някои леки промени в менюто ни, които ни помагат да се чувстваме енергични, да поддържаме добър имунитет, да елиминираме водно тегло, токсини.

Вижте тези 16 начина, с които може да си направите предпразничен детокс:

1. Без значение в коя част на деня, не забравяйте за вашата вода с пресен лимонов сок. Подобрява храносмилането, засилва имунната система, помага за детокса на черния дроб.

2. Уверете се, че имате три основни хранения за деня и две междинни закуски, в които може да хапнете няколко бадема, ореха, кашу, плод. Междинните закуски не са задължителни, а само ако много огладнеете. Това ще ви помогне да поддържате здравословни нива на кръвната захар.

3. Включете 2 или 3 порции протеини, в малки количества в дневното меню. Те може да са под формата на яйца, кисело мляко, птиче месо, риба, ядки, морски дарове. Протеините засищат и ни осигуряват енергия.

Как да свалите няколко килограма преди празниците

4. Намалете консумацията на сол и захар.

5. Приемайте малко количество полезни мазнини с всяко хранене, като зехтин, кокосово масло или качествено краве масло.

6. Пийте достатъчно вода, но добавете към напитките си и билкови чайове или зелен чай.

7. Избягвайте консумацията на пържени храни, бургери, пици, преработени пакетирани храни, колбаси, кашкавали, сирена, алкохол, сладкиши. Те причиняват натрупване на токсини в тялото, повишават нивата на кръвната захар, кръвното налягане и карат черния дроб да работи наистина усилено. Могат да причинят главоболие, лош дъх, газове и умора.

8. Избягвайте тестените изделия, които съдържат глутен и опитайте такива, в които не се съдържат.

9. Ваната с хималайска сол също помага за процеса на детоксикация.

10. Добавете към менюто си повече свежи зеленчуци и плодове, особено грейпфрут.

11. Пробвайте с периодично гладуване, известно още като фастинг. То има редица ползи за здравето. При фастинга има различни подходи на гладуване, които всеки може да определи, като най-популярният е 16/8. В рамките на 8 часа имаме право да се храним, след това 16 часа не се консумира никаква храна, а се приема само вода, кафе, чай, без мляко, захар, мед. В колко часа да започне за вас фастинга, вие определяте според графика ви. Например, може да се храните (здравословно) от 9:00 до 16:00 часа и след това 16 часа да правите фастинг.

12. Редуцирайте консумацията на въглехидрати, като картофи, ориз, моркови, банани. Опитайте се да не ги хапвате всеки ден и да са в по-малки порции.

13. Спортувайте. Ако нямате този навик, това е добър повод да намерите вашата активност или да опитате с йога като начало.

14. Направете масаж на тялото.

15. Опитайте се да намалите стреса.

16. Вечеряйте не по-късно от 19:30 часа.

Добавете Вашия коментар

TOP