Враца става Силиконова долина

23 Февруари 2016 | 10:07
0 коментара
Общество
Враца става Силиконова долина

Враца ще залага на IT специалистите, ще привлича фирми и ще рестартира туристическите си маршрути. Това стана ясно от думите на кмета на града Калин Каменов, който представи управленската си програма пред местния парламент. Визията на града беше приета с положителна оценка от сенаторите. Каменов заяви, че ще се търсят възможности университети или дори конкретни факултети да разкриват свои филиали.

Специалностите, в които ще се концентрира развитието на висшето образование, са програмиране, дизайн, медицина, туризъм и др. Един от приоритетите на Каменов е превръщането на Враца в IT дестинация, където компаниите от най-бързо развиващия се сектор на икономиката да открият среда за развитие на своите проекти. С редица събития, презентации и въвеждане на мащабни обучителни курсове ще се мотивира дигиталният бизнес да инвестира във Враца, пише "Стандарт".

За нови работни места и сериозни инвеститори в града ще може да се говори едва след подобряване на инфраструктурата. От местната управа планират и изготвяне на инвестиционен профил на Враца, който да презентира града пред големите работодатели. Друга важна задача е възстановяването на пътната настилка в града и селата, включително и участъка до пещерата Леденика. Туризмът е приоритетен отрасъл на икономиката и местната управа се ангажира да осъвремени концепцията и визията на туристическия бранд "Враца" с цел привличане на повече туристи. Вълната на промяната ще засегне и традиционния Врачански панаир.

Кметът на града е категоричен, че визията му трябва да бъде променена изцяло. Приоритет номер 1 за града остава завършването на проекта за водния цикъл. Най-мащабните проекти в сферата на спорта са проектирането и построяване на многофункционална спортна зала, каквато все още няма в града, и създаване на предпоставки за завръщане на футболния клуб Ботев /Враца/ в професионалния футбол. /БЛИЦ

Добавете Вашия коментар

TOP