ВНИМАНИЕ! Втори етап на акция "Зима", да внимават и пешеходците

13 Ноември 2020 | 17:26
0 коментара
Общество

До 20-и ноември е в ход втори етап от акция "Зима". Тя е насочена към поведението на пешеходците, както и към шофьорите, които отнемат предимство.

Ще бъдат санкционирани както водачите, които не осигуряват предимство на пешеходците, така и пешеходци, които пресичат неправилно.

Контролът ще бъде завишен в часовете, когато се стъмва и видимостта е намалена, както и в тъмната част на денонощието.

Екип на NOVA направи проверка на оживен столичен булевард. За няколко минути са засечени множество нарушения на пешеходци, които пресичат неправилно. На място има и подлез. Toй обаче рядко се използва.

"При инцидент водачът ще бъде обвинен на 100%, а близките на пострадалите ще искат най-тежко наказание. Пресичането на нерегламентирани места обаче е нарушение на пешеходеца, което се наказва. Глобите варират между 20, 30 и 50 лв.", заяви председателят на  Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България Красимир Георгиев.

Той съветва при пресичане да вдигаме ръка, за да привличаме вниманието на шофьорите.

Солени глоби за паркиране в зелени площи и по тротоари

Продължават проверките по установяване на нарушения, пряко влияещи на пътния травматизъм като употреба на алкохол, наркотици, неправоспособност и превишаване на скоростта.

Високопланинските проходи вече са в режим на зимно поддържане

От 13 ноември e въведено зимното поддържане на участъците от републиканските пътища, преминаващи през високопланински проходи с височина над 550 м, както и в пътните отсечки с надморска височина над 800 м, съобщиха от АПИ.

Областните пътни управления следят метеорологичните прогнози по райони и ще предприемат обработка на настилките в участъците, където има предпоставки за заледяване и хлъзгавост особено рано сутрин, когато температурите са доста по-ниски.

Агенция "Пътна инфраструктура" апелира всички шофьори да подготвят автомобилите си за движение при зимни условия, да не чакат първите минусови температури и да следят за доброто техническо състояние на превозното средство. Нека да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат внимателно, със съобразена скорост, да спазват правилата за движение, необходимата дистанция и да не предприемат резки маневри. Блокирането на движението от автомобили, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява работата на специализираната техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.

В поддържането на 20 000 км републикански пътища през зимните месеци ще участват около 3000 снегопочистващи машини - снегорини, техника за разпръскване на пясък и т. н. По опорните пунктове има инертни материали - сол, пясък, калциев двухлорид за обработка на настилките, като доставките за зимен сезон 2020/2021 продължават. Източник: nova.bg, Агенция "Фокус", БГНЕС 

Добавете Вашия коментар

TOP