Внимание! В 9 области на страната е обявен жълт код за гръмотевични бури

27 Юли 2023 | 07:35
0 коментара
Общество
България
Внимание! В 9 области на страната е обявен жълт код за гръмотевични бури

Жълт код за потенциално опасно време е обявен за цялата страна в четвъртък. Това сочи картата на опасните явления на НИМХ. Максималните температури ще са между 24 и 29 градуса по Целзий.

В областите Русе, Разград, Търговище, Силистра, Добрич, Варна, Шумен, Бургас и Ямбол е обявен жълт код за гръмотевични бури. 

Синоптиците предупреждават за силни пориви на северозападен вятър от 19-24 m/s., в цялата страна.

Над западната половина от страната ще е слънчево. Над Източна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици. Ще има условия за градушки. Ще духа умерен, в Дунавската равнина и Горнотракийската низина - силен, северозападен вятър. С него ще нахлува хладен въздух. Атмосферното налягане ще се повишава и ще е малко по-високо от средното за месеца.

Над Черноморието ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места ще има интензивни краткотрайни валежи от дъжд, гръмотевични бури и градушки. Ще духа умерен до силен северозападен вятър. Максималните температури ще са от 25° до 28°. Температурата на морската вода е от 13°-14° на Шабла до 26° в Бургас. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Над планините облачността ще е променлива. Главно над Източна Стара планина и Странджа ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и там ще има краткотрайни валежи от дъжд и гръмотевици. Ще духа силен и бурен северозападен вятър. Температурите чувствително ще се понижат и максималната на височина 1200 метра ще е около 15°, но 2000 метра - около 8°.

През следващите дни времето ще бъде слънчево. След обяд над планините ще се развива купеста облачност, но вероятността за валежи е малка. В петък вятърът ще отслабне, в събота в много райони ще стихне. Температурите ще се повишават, в събота максималните ще са между 29° и 34°.

Източник: БТА/НИМХ 

Добавете Вашия коментар

TOP