Внимание, шофьори: Вече работи системата за електронно връчване на актове и фишове

07 Ноември 2023 | 17:06
0 коментара
Криминално
България
Внимание, шофьори: Вече работи системата за електронно връчване на актове и фишове
Системата за електронно връчване на фишове и наказателни постановления за нарушения на Закона за движение по пътищата вече работи, съобщи министър Калин Стоянов при представянето на системата пред медиите, съвместно със заместник-министъра на електронното управление Валентин Мундров.

Тя функционира от 16 октомври, а до 2 ноември, за две седмици, са връчени над 5000 документа на гражданите, които имат регистрация в системата, като голяма част от тях са изплатени. Изпратените документи от системата на МВР за административно-наказателна дейност към системата за електронно връчване са 12 490 наказателни постановления и малко над 100 хиляди електронни фиша, добави министър Стоянов.

Ние ще подобрим събираемостта на глобите, което е основната превенция по отношение на борбата с пътните произшествия, каза той. Във връзка със събираемостта на глобите за нарушения на Закона за движение по пътищата,  Стоянов посочи, че до октомври 2023 г. са събрани над 11 млн. лв., което е с повече 2,5 млн. лв. спрямо октомври 2022 г. 

Калин Стоянов добави, че възможността за интегриране на системите на МВР и Министерството на електронното управление е дадена през законодателните промени, направени през август във връзка с нарушенията на пътя.

Заместник-министърът на електронното управление Валентин Мундров посочи, че гражданите ще получават текстово съобщение на телефон или електронна поща с минимално закъснение след извършване на нарушението на пътя.

Услугата не изисква задължителна регистрация, но ако има такава, всеки може да провери, проследи и да се информира за издаден фиш и наказателно постановление, каза той и уточни, че при регистрация могат да се посочват данни за получаване на известията.

От МВР обясниха още, че документите за нарушения, за които хората ще бъдат уведомявани са фиш за установяване на нарушения на място, електронен фиш за установяване на нарушения на скоростта и наказателно постановление в следствие на установено нарушение с акт за такова. Когато бъдат издадени тези три документа срещу нарушителя, се задейства системата за уведомяване. „Ако има нещо, което смущава гражданите в съобщението, да се обърнат към МВР, за да получат информация“, допълниха от институцията.

Ако гражданинът има регистрация в системата за електронно връчване, той може да отвори електронния фиш и наказателното постановление, както и има възможност да заплати онлайн глобата.

Сред законодателните промени, приети през август, е и отнемането на автомобили от водачите, които са установени да управляват след употреба на наркотици и алкохол над 1,2 промила, припомни министърът. Тази мярка работи, коментира Калин Стоянов и посочи, че от влизането в сила на промените до момента са отнети 78 автомобила, а присъдите за шофиране след употреба на наркотици и алкохол са 194.

Добавете Вашия коментар

TOP